Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Niet alleen Filip Watteeuw, maar ook dagelijkse pendelaars, studenten en toeristen ondervinden de gevolgen van vertragingen.

Gent, ooit een stad waar de auto koning was, is de voorbije jaren omgetoverd tot een groene oase waarin de fiets en duurzame initiatieven centraal staan. De man achter deze transformatie, de Gentse Schepen Filip Watteeuw, is een fervent pleitbezorger van duurzaam vervoer en stedelijke vernieuwing. Mede dankzij zijn inspanningen verkozen tal van Gentenaars voor de fiets en zagen we een golf van innovatieve en groene ondernemingen verschijnen.

Maar er is een groot contrast tussen de mobiliteitstransitie in Gent en de prestaties van de NMBS, het nationale spoorwegbedrijf van België. Ondanks de verwachtingen en de groeiende vraag naar betrouwbaar openbaar vervoer, blijft de stiptheid van de NMBS ver achter bij de standaard. In de eerste helft van 2023 was slechts 87,6% van de treinen officieel op tijd – een schokkend cijfer en het op een na laagste in een decennium.

Watteeuw’s recente ervaring, waarin zijn treinrit van Gent-Dampoort naar de kust dubbel zo lang duurde als beloofd, is een tekenend voorbeeld van het grotere probleem. Frustraties als deze leiden vaak tot klachten en openlijke kritiek, zoals die van Watteeuw op voormalige Twitter, het sociale mediaplatform X.

(Tekst loopt door onder de foto)

Voor een duurzame toekomst, zowel ecologisch als economisch, moet de NMBS zich aanpassen aan de veranderende mobiliteitsbehoeften van de Belgische bevolking. Dit betekent niet alleen punctualiteit, maar ook toegankelijkheid, comfort en connectiviteit.

Hoewel Watteeuw’s klachten over oplopende vertragingen, onjuiste informatievoorziening en gemiste aansluitingen terecht zijn, roept het wel vragen op over de tactiek. Moeten overheidsambtenaren openbare diensten publiekelijk bekritiseren op sociale media, of zou er achter de schermen overleg moeten plaatsvinden?

Lees ook  Gentse Feesten 2024: Alles wat je moet weten over de aankomende festiviteiten

Het valt niet te ontkennen dat de NMBS voor grote uitdagingen staat en dat er verbetering nodig is. Reizigers verdienen een betrouwbaar, efficiënt en stipt treinnetwerk. Maar tegelijkertijd is het essentieel dat de dialoog tussen beleidsmakers, zoals Watteeuw, en de NMBS constructief blijft.

In een tijdperk van snelle communicatie via sociale media is het gemakkelijk om frustraties te uiten. Maar duurzame verandering komt door samenwerking en overleg, niet door openbare beschuldigingen.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket