Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het regenboogzebrapad in Gent is zeker niet het eerste in zijn soort, maar het brengt wel weer de aandacht op een dringende kwestie.

Gent, een stad die al lang bekend staat om haar vooruitstrevende en inclusieve beleid, heeft onlangs een nieuw regenboogzebrapad geïnstalleerd. Filip Watteeuw, de Gentse Schepen van Mobiliteit, maakte de nieuwigheid bekend via twitter. “een signaal dat in onze stad iedereen welkom is en dat geweld en onverdraagzaamheid niet kunnen,” aldus Watteeuw. Maar terwijl het gebaar veel positieve aandacht genereert, zijn er ook kritische noten over de verkeersveiligheid en de wettelijke status van deze kleurrijke oversteekplaatsen.

symboliek

Laten we eerst het belang van dit gebaar erkennen. een regenboogzebrapad, of gaybrapad zoals het ook wel genoemd wordt, dient als een krachtig symbool voor de acceptatie van lhbti’ers. In een tijd waarin veel mensen nog altijd worstelen met discriminatie en onverdraagzaamheid, zet Gent een belangrijke stap voorwaarts. De kleurrijke strepen zijn meer dan zomaar een esthetische keuze; ze dragen bij aan een groter gevoel van inclusiviteit en acceptatie.

Toch is er ook een keerzijde. Critici wijzen op het feit dat de regenboogzebrapaden niet voldoen aan de strikte voorwaarden van de verkeerswet, zoals artikel 76.3, dat stelt dat een officiële oversteekplaats voor voetgangers moet worden afgebakend door witte banden. Witte strepen zijn uitgekozen omdat ze van een afstand het meest opvallen en daardoor bijdragen aan de verkeersveiligheid. Let wel, in het geval van het Gentse zebrapad wordt de oversteekplaats ook aangevuld met verkeerslichten.

belangen

De vraag is: kunnen we de twee belangen met elkaar verenigen? Kunnen we een manier vinden om zowel de sociale als de verkeersveiligheid te waarborgen? Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om het regenboogzebrapad te combineren met witte strepen of verkeerslichten, waardoor het pad zowel aan de wettelijke vereisten voldoet als een symbool van inclusiviteit blijft. Of misschien is het tijd om de verkeerswetgeving aan te passen, om zodoende meer ruimte te creëren voor dit soort maatschappelijke initiatieven.

Lees ook  Velo-city: Gent trapt af, fiets mee in de grote Bike Parade

Wat de oplossing ook mag zijn, het nieuwe regenboogzebrapad in Gent heeft duidelijk een snaar geraakt. Het initiatief nodigt uit tot dialoog en reflectie, zowel over de acceptatie van lhbti’ers als over de noodzaak van duidelijke en veilige verkeersregels. Zoals altijd blijft ons advies om verdraagzaamheid te tonen, in alle aspecten van het leven. Dat is uiteindelijk waar het om draait.

Gerelateerde artikelen:
GRP