Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het Eindhovense Pitane Mobility lanceert multifunctionele tabletsoftware die de toekomst van automatisering in taxi's hertekent.

Censys BV zet als eerste de stap in de Nederlandse markt en in de modernisering van de taxibranche met de lancering van Pitane Pallas voor Android-tablets. Dit gloednieuwe softwareplatform is ontworpen om zowel taxibedrijven, overheidsinstellingen en chauffeurs te dienen. 

praktijktoets

In antwoord op de aankomende Praktijktoets CDT en het programma Realisatie Variant BCT van de Inspectie Leefmilieu en Transport (ILT), die op 1 oktober 2024 van start gaat, heeft Censys BV besloten om een versnelde lancering van de geavanceerde Pitane Pallas software uit te voeren. Het bedrijf is trots om deel te nemen aan deze belangrijke initiatieven samen met een selecte groep van taxibedrijven en chauffeurs. Gedurende de komende drie maanden ligt de focus op het uitvoerig testen van de software, met speciale aandacht voor de integratie met de Centrale Database Taxi (CDT).

Het systeem zal continu de rij- en rusttijden van de deelnemende chauffeurs bijhouden om te zorgen voor naleving van de regelgeving en om de veiligheid van zowel de chauffeur als de passagiers te waarborgen. Een belangrijk element in deze testfase is het automatisch registreren van onderbrekingen in de diensttijd, zoals pauzes, en het doorgeven van deze gegevens aan de CDT. Alle relevante data over de ritbewegingen worden nauwkeurig gelogd en gesynchroniseerd met de CDT.

nieuw platform

Al deze cruciale gegevens zullen via het Pitane Pallas-platform worden verzameld en doorgestuurd via het ondernemersportaal, richting de overheidsdatabases. Pitane Pallas is niet zomaar een upgrade. Het is een totaaloplossing die het oude Boordcomputer Taxi (BCT) systeem kan vervangen. Deze software combineert geavanceerde functies zoals automatische profielaanmaak met strenge beveiligingsmaatregelen zoals tweetrapsauthenticatie (2FA) en rijbewijs en kenteken herkenning om in te loggen. En het zorgt daarbij voor zowel de privacy van de chauffeur als meertalige ondersteuning in het Nederlands, Engels, Frans en Duits zonder extra kosten.

Lees ook  TTO: Haagse taxichauffeurs tegen oneerlijke concurrentie
(Tekst loopt door onder de foto)

Met de ambitie om de conventionele Boordcomputer Taxi (BCT) te moderniseren, heeft het Eindhovense Pitane Mobility een nieuwe generatie tabletsoftware gelanceerd: Pitane Pallas.

Pitane Mobility’s nieuwe tabletsoftware is zo veelzijdig dat het zelfs kan worden gekoppeld met externe databases, zoals de Centrale Database Taxi (CDT) van het Inspectie Leefmilieu en Transport en Chiron van de Belgische overheid. Hierdoor ontstaat een naadloze uitwisseling van realtime data die de efficiëntie van de taxibranche aanzienlijk verbetert. Interactie tussen de chauffeur en de klant krijgt ook een boost. Vanuit de tablet kunnen chauffeurs direct met klanten bellen, betalingen accepteren via QR-codes en ritbonnen afdrukken via Bluetooth-gekoppelde printers. De automatische geocodering detecteert wanneer een taxi een bepaalde zone binnenrijdt en meldt de taxi automatisch aan in die betreffende zone, wat een voordeel biedt in termen van realtime rittoewijzing.

centraal beheer

De software is ook ontworpen om het integratieproces voor nieuwe chauffeurs te vergemakkelijken. Via een unieke, centraal geregistreerde pincode krijgt de chauffeur toegang tot de configuratie-instellingen van het voertuig. Dit vereenvoudigt de instroom van nieuwe medewerkers en beschermt tegen ongeautoriseerde toegang tot de systeemconfiguratie. Het wordt nog interessanter voor chauffeurs die voor meerdere taxibedrijven werken. Met de nieuwe software kunnen zij naadloos schakelen tussen verschillende bedrijfsprofielen. Dit gebeurt via een intuïtief drop-downmenu dat verschijnt zodra de chauffeur zich aanmeldt.

veilig betalen

In deze digitale leeftijd, waar contactloos betalen en sociale afstand nemen normen zijn geworden, heeft Pitane Mobility extra stappen gezet. Na afloop van elke rit genereert het systeem een QR-code die alle ritinformatie bevat, waardoor klanten zonder fysiek geld of kaarten te hoeven uitwisselen, veilig kunnen betalen. Maar het is niet alleen het gemak en de efficiëntie waar Pitane Pallas in uitblinkt, de software gaat verder met functies die zijn gericht op de specifieke behoeften van nachtchauffeurs. Transparantie is een ander kenmerk van Pitane Pallas software. De opname van audit trails en logboeken zorgt voor naleving van de regelgeving, terwijl het ook bedrijven in staat stelt om hun integriteit en betrouwbaarheid aan te tonen.

Lees ook  Vervoer: taxi's worden duurder terwijl de sector onder druk staat
(Tekst loopt door onder de foto)

In een sector waar efficiëntie en beveiliging steeds belangrijker worden, maakt de Pitane Pallas software verbinding met externe databanken, zoals de Centrale Database Taxi (CDT) van de Nederlandse Inspectie Leefmilieu en Transport, en het Chiron-systeem van de Belgische overheid.

Met deze uitgebreide lijst van functies is het duidelijk dat Pitane Mobility zijn software heeft ontworpen met een diepgaand inzicht in de uitdagingen en kansen in de huidige taxisector. Met zijn naadloze integratie van technologie en klantenservice tilt Pitane Pallas de branche naar een hoger niveau, waarbij het de verwachtingen overtreft op gebieden variërend van beveiliging tot gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie. 

Het platform gaat live op 1 oktober 2023 en wordt later dit jaar gevolgd door een iOS-versie.

Gerelateerde artikelen:
CDTONLIN