AppStores

Dit pilotproject van Keolis vormt een interessant experiment in arbeidsverhoudingen en bedrijfsvoering, niet alleen voor het bedrijf zelf maar mogelijk ook als blauwdruk voor de gehele sector.

Keolis Nederland chauffeurs hebben binnen afzienbare tijd de optie om zelf hun werkuren te bepalen. Deze verandering komt voort uit een recent tevredenheidsonderzoek onder de medewerkers en gaat van start in januari 2024 als een pilotproject in Almere, waar het bedrijf de allGo en R-net busdiensten verzorgt. Als de pilot succesvol is, heeft Keolis plannen om deze aanpak verder te implementeren binnen de gehele organisatie.

‘Samen Roosteren’

Chris Hogeveen, de CEO van Keolis Nederland, ziet dit als een positieve ontwikkeling voor zowel de werknemers als het bedrijf zelf. Volgens hem zal het initiatief, genaamd ‘Samen Roosteren’, niet alleen de werkdruk voor chauffeurs verminderen en hen een gezondere levensstijl bieden, maar het zal ook het arbeidscomfort en de algehele tevredenheid vergroten. “We vinden het vooral belangrijk dat onze medewerkers hun werk met plezier doen. Als deze aanpak daar positief aan bijdraagt, is dat gunstig voor zowel onze werknemers als onze reizigers,” aldus Hogeveen.

Voorafgaand aan deze pilot zijn al de nodige voorbereidingen getroffen. Het project startte in september 2022 met een haalbaarheidsonderzoek. Daarnaast worden er momenteel systemen ontwikkeld om het zelf-roosteren mogelijk te maken en wordt er training aangeboden aan zowel de chauffeurs als de personeelsplanners. De pilot is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de medezeggenschap en zal duren tot eind 2024.

optimistisch

Titia Slim, een chauffeuse bij Keolis in Almere, is optimistisch over de veranderingen. Voor haar en haar collega’s betekent het dat ze eindelijk meer flexibiliteit krijgen in hun privéleven. “Dit project draait de rollen om. In plaats van mijn privéleven aan te passen aan mijn werk, kan ik nu mijn werk aanpassen aan mijn privéleven,” vertelt ze. Ze ziet dit vooral als een kans voor collega’s met jonge kinderen, voor wie goede opvang niet altijd gemakkelijk te regelen is, om hun leven thuis beter te organiseren.

Hoewel het project een lange aanloopperiode heeft gehad, is Slim verheugd dat het nu daadwerkelijk wordt uitgevoerd. “Ik ben trots op mijn collega’s die de moed hebben gehad om mee te gaan in deze verandering,” voegt ze eraan toe.

(Tekst loopt door onder de foto)

Keolis

Keolis Nederland verzorgt openbaar vervoer in Almere, Overijssel (Twente), Utrecht en op de treintrajecten Zwolle-Enschede, Zwolle-Kampen en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. Dat doen we met ongeveer 1.500 medewerkers, 450 bussen en 25 treinen. Keolis Nederland is een 100% dochteronderneming van de wereldwijde opererende mobiliteitsonderneming Keolis. Ieder jaar vervoeren ze met 68.000 medewerkers bijna 3,5 miljard reizigers in 15 landen.

Gerelateerde artikelen:
CDTONLIN
Print Friendly, PDF & Email