BLUE

De luchthaven Oostende-Brugge maakt zich op voor een nieuw tijdperk, zonder daarbij te vergeten wat echt belangrijk is: de veiligheid van passagiers en een meer duurzame toekomst.

Als je Oostende-Brugge in je reisplannen hebt opgenomen als je volgende vliegbestemming, zul je even geduld moeten hebben. De luchthaven sluit tijdelijk zijn deuren vanaf 25 januari tot 27 maart 2024 voor een broodnodige opknapbeurt van de start- en landingsbaan. Bruno De Saegher, voorzitter van de Luchthavenontwikkelingsmaatschappij Vlaanderen (LOM), laat weten dat het doel van de renovatie is om veilig vliegverkeer in de toekomst te waarborgen en de operationele status van de startbaan te behouden.

De huidige start- en landingsbaan van de luchthaven, met een lengte van 3.200 meter en een breedte van 45 meter, dateert al van de jaren 90 en vertoont tekenen van slijtage en lokale verzakkingen. Naast deze renovatie wordt er ook gewerkt aan de verbreding van enkele taxiwegen, de plaatsing van duurzame ledverlichting ter vervanging van de verouderde halogeenverlichting en een upgrade van de riolering en afwatering.

Opmerkelijk is dat de renovatie ook mogelijkheden biedt voor de B747-400 en B777-300ER-toestellen om met een grotere draaicirkel tegen de klok in te draaien. Dit resulteert in minder motorkracht en daarmee ook minder geluid en uitstoot. De aanpassingen zijn niet alleen goed voor het milieu maar zijn ook een vereiste om te voldoen aan de EASA-regelgeving, de Europese normen voor luchtvaartveiligheid.

(Tekst loopt door onder de foto)

Naast het vervangen van versleten asfalt en het herstellen van verzakkingen, is er een duidelijke verschuiving naar milieuvriendelijke opties. Zo is de nieuwe ledverlichting niet alleen zuiniger, maar heeft ze ook een langere levensduur dan de huidige halogeenlampen. Deze subtiele maar belangrijke wijzigingen duiden op een luchthaven die actief nadenkt over haar ecologische voetafdruk.

Hoewel de renovatie ingrijpend lijkt, is een omgevingsvergunning niet noodzakelijk. De meeste werkzaamheden vallen namelijk onder het Vrijstellingsbesluit en hebben enkel betrekking op de renovatie van bestaande infrastructuur, zonder impact op de omgeving. Echter, voor het aanpakken van enkele waterlopen op het luchthaventerrein moet wel een vergunning aangevraagd worden. LOM Vlaanderen is al bezig met de nodige voorbereidingen.

Lees ook  Plannen RVC vallen niet goed bij taxichauffeurs Eindhoven Airport

LOM Vlaanderen benadrukt dat er na de renovatie geen capaciteitsverhoging zal zijn. De huidige milieuvergunningen en de soorten toestellen die de luchthaven kunnen gebruiken, blijven ongewijzigd. Met andere woorden, de luchthaven moderniseert om bij te blijven, niet om uit te breiden.

Gerelateerde artikelen:
Chiron
Print Friendly, PDF & Email