Pitane Image

Ryanair slaat terug naar online reisgiganten ondanks conflict en annuleringen.

Ryanair heeft zijn winstverwachting voor het jaar tot eind maart heeft verlaagd van een eerder geschatte €2,05 miljard naar €1,95 miljard. Deze bijstelling is mede het gevolg van hogere brandstofkosten. In de laatste drie maanden van 2023 rapporteerde Ryanair een winst die lager was dan verwacht, namelijk €15 miljoen. Een opmerkelijke ontwikkeling was ook dat reiswebsites zoals Kiwi, Booking.com en Kayak plotseling stopten met het tonen van Ryanair-boekingen in hun lijsten. 

Hoewel de precieze reden voor deze actie onduidelijk is, werd gesuggereerd dat het verband zou kunnen houden met een recente uitspraak van het Ierse Hooggerechtshof, die website Flightbox verbood Ryanair-vluchtinformatie te verzamelen voor online reisbureaus. Ryanair, de bekende budgetluchtvaartmaatschappij, heeft recentelijk fel uitgehaald naar een aantal grote online reisbureaus vanwege het onverwachts verwijderen van hun vluchten van deze platforms. Dit incident, dat plaatsvond in december vorig jaar, betreft voornamelijk grote spelers zoals Booking.com, Kiwi en Kayak.

schrapen

De ontwikkeling volgde op een uitspraak van het Ierse Hooggerechtshof, waarin het schrapen van vluchtinformatie van Ryanair door de online tool Flightbox werd verboden. Dit schrapen, ook wel ‘screenscraping’ genoemd, is het proces waarbij informatie en gegevens van websites worden verzameld voor gebruik door online reisbureaus. Ryanair beweert dat de verwijdering van hun vluchten van deze websites zou kunnen leiden tot een toename van 1% tot 2% in lege stoelen in december en januari. Hoewel dit naar verwachting invloed zal hebben op de ticketinkomsten, verwacht de luchtvaartmaatschappij niet dat dit een aanzienlijk effect zal hebben op de totale passagiersaantallen of winstverwachtingen voor het hele jaar.

(Tekst loopt door onder de foto)
RyanAir

Juridisch steekspel om vluchtinformatie, maar Ryanair pakt online reisbureaus aan na vluchtverwijdering.

Als reactie op deze situatie heeft Ryanair aangekondigd de tarieven voor passagiers die direct via hun eigen website boeken te verlagen. In een verklaring noemde Ryanair de online reisbureaus “piraten” en benadrukte het bedrijf zijn voortdurende samenwerking met “eerlijke en transparante online reisbureaus zoals Google Flights”, die geen verborgen toeslagen aan Ryanair-prijzen toevoegen en passagiers direct naar de Ryanair-website leiden voor boekingen.

Lees ook  KLM moet coronamiljarden terugbetalen nu Europees hof steun intrekt

De luchtvaartmaatschappij speculeert dat de “welkome verwijdering” van haar vluchten mogelijk het gevolg is van druk van nationale consumentenbeschermingsinstanties of van nieuwe klantverificatiemaatregelen die zij heeft ingevoerd. Ryanair bevindt zich al langere tijd in een juridisch conflict met online boekingssites. Zo heeft de luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten juridische stappen ondernomen tegen Booking Holdings, de eigenaar van Booking.com, en zijn dochterondernemingen, waaronder Kayak, Agoda en Priceline.

winststijging

Booking Holdings, de beheerder van Booking.com, Kayak en Kiwi.com, heeft aangegeven niet te willen reageren op de lopende juridische procedures tussen Booking.com en Ryanair in de Verenigde Staten. Dit conflict komt te midden van een winststijging voor Ryanair in november, na een verhoging van de prijzen. De luchtvaartmaatschappij meldde een stijging van 11% in het aantal passagiers tot een recordaantal van 105,4 miljoen in de zes maanden tot september, ondanks een gemiddelde prijsstijging van 24%. Dit resulteerde in een bijna 60% stijging van de winst voor de periode tot €2,18 miljard (£1,9 miljard).

Opmerkelijk is dat Ryanair meldde dat het in december 12,5 miljoen passagiers vervoerde, een stijging van 9% ten opzichte van dezelfde periode in 2022, ondanks de annulering van meer dan 900 vluchten als gevolg van de oorlog in Gaza. Het gemiddelde aantal lege stoelen per vlucht steeg in december van 8% naar 9%.

Een ander belangrijk punt van discussie is de relatie van de luchtvaartmaatschappij met Boeing, te midden van uitdagingen en veranderingen in de luchtvaartindustrie. Ryanair is betrokken bij de ontwikkelingen rondom Boeing, vooral in relatie tot de Boeing 737 MAX. Ondanks recente veiligheidskwesties met Boeing, waaronder de tijdelijke grounding van de 737 MAX door de Federal Aviation Authority en twijfels van United Airlines over toekomstige bestellingen van de 737 MAX 10, blijft Ryanair een fervent ondersteuner van Boeing. 

Lees ook  Booking.com onder vuur met belastingperikelen en mededingingszorgen
(Tekst loopt door onder de foto)

Ryanair’s CEO, Michael O’Leary, heeft aangegeven dat als United Airlines of andere luchtvaartmaatschappijen besluiten hun MAX 10-bestellingen niet te accepteren, Ryanair graag hun plaats inneemt. De luchtvaartmaatschappij verwacht vóór de zomer 50 Boeing 737 MAX 8-vliegtuigen te ontvangen en heeft plannen om tegen 2032 300 Boeing MAX 10-vliegtuigen te ontvangen.

Ryanair heeft in het derde kwartaal van 2023 gemeld dat ze 136 Boeing 737 Max-vliegtuigen in hun vloot hadden, met een verwachting dat dit aantal tegen eind juni 2024 zou stijgen tot 174, net voor de piek van de zomermaanden. Dit is echter zeven vliegtuigen minder dan de oorspronkelijk gecontracteerde leveringen. Ondanks deze vertragingen heeft Ryanair een verbetering in de kwaliteit van de vliegtuigen die van Boeing komen opgemerkt.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
AppStores
Print Friendly, PDF & Email