Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Ondanks aangescherpte wetgeving en verhoogde inzet van handhavingsinstanties zoals de Marechaussee, de Nationale Politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), blijft de problematiek rondom taxironselaars op Schiphol een hardnekkig vraagstuk.

Taxichauffeurs met een officiële vergunning, die netjes in de rij staan te wachten bij de daarvoor bestemde taxistandplaatsen, ondervinden concurrentie van zogenaamde vrije rijders. Deze ronselaars, die actief zijn rond Schiphol Plaza, proberen met luide roepen van “taxi, taxi, taxi” de aandacht van nietsvermoedende reizigers te trekken en hen zo naar hun voertuigen te lokken.

Deze ‘bende’ praktijken, hoewel verminderd sinds de wetgeving is aangescherpt, tonen aan dat de strijd tegen het aanbieden van taxidiensten door Schiphol vergunningsloze taxichauffeurs verre van gestreden is. De handhavers staan voor een complexe opgave. Volgens de huidige regelgeving mag iedereen met een taxivergunning zijn diensten aanbieden op het plein voor de luchthaven. De restrictie dat taxi’s zonder Schiphol-vergunning niet op de officiële standplaats mogen staan, lijkt in de praktijk weinig effectief. Het luidkeels aanbieden van ritten blijft een effectieve methode voor de ronselaars om klanten te werven, ondanks de mogelijke verwarring en overlast die dit veroorzaakt bij passagiers.

(Tekst loopt door onder de foto)
taxistandplaats Schiphol
Foto: © Pitane Blue - taxistandplaats Schiphol

De situatie op Schiphol, waarbij taxironselaars passagiers proberen te werven buiten de officiële taxistandplaatsen, blijft een bron van irritatie voor de vergunninghouders.

De inzet van de ILT, die zich niet alleen beperkt tot Schiphol maar zich ook uitstrekt tot controles buiten de luchthaven, richt zich op de naleving van rij- en rusttijden. Deze maatregelen zijn echter niet afdoende om de problemen met de taxironselaars geheel te elimineren. Het lijkt erop dat zolang toeristen en reizigers geloven dat ze goedkoper uit zijn bij de niet-officiële aanbieders, de aantrekkingskracht van deze diensten blijft bestaan.

Lees ook  Sociale fraude: schrijnende omstandigheden bij vrachtwagenchauffeurs

Het is duidelijk dat er een gelaagde aanpak nodig is om de taxiproblematiek op Schiphol effectief aan te pakken. Deze zou niet alleen moeten bestaan uit striktere handhaving en controles, maar ook uit voorlichting aan reizigers over de risico’s en nadelen van het ingaan op aanbiedingen van taxironselaars. Daarnaast zou een samenwerking tussen de luchthaven Schiphol, de gemeente en de diverse handhavingsinstanties verder verstevigd kunnen worden om een uniforme strategie tegen deze praktijken te ontwikkelen.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
CDTONLIN