Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De hogere importtarieven moeten Europese automakers meer ademruimte geven.

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat vanaf 4 juli de importtaksen voor Chinese elektrische auto’s in de Europese Unie aanzienlijk verhoogd zullen worden. Deze verhoging is een reactie op wat de Europese Commissie ziet als oneerlijke concurrentievoordelen voor Chinese autofabrikanten, die volgens hen profiteren van aanzienlijke subsidies.

De nieuwe tarieven variëren afhankelijk van het merk van de auto. Voor BYD zal de importheffing 17,4 procent bedragen, voor Geely 20 procent en voor Saic, eigenaar van onder andere MG, maar liefst 38,1 procent. Andere Chinese merken krijgen te maken met tarieven van 21 tot 38,1 procent. Dit komt bovenop het bestaande tarief van 10 procent, waardoor de totale heffingen kunnen oplopen tot maximaal 48,1 procent.

De Europese Commissie voert aan dat deze verhogingen noodzakelijk zijn om de Europese autobouwers te beschermen. Chinese autofabrikanten zouden volgens de Commissie profiteren van een reeks subsidies die hen in staat stellen hun voertuigen tegen lagere prijzen aan te bieden. Deze subsidies omvatten onder andere voordelige leningen, belastingvrijstellingen, en goedkope toegang tot grondstoffen zoals lithium, wat cruciaal is voor de productie van batterijen.

“Europese autobouwers worden bedreigd door de oneerlijke subsidies die hun Chinese concurrenten krijgen,” aldus de Commissie. De voordelen die Chinese fabrikanten ontvangen, zorgen ervoor dat ze hun auto’s tegen prijzen kunnen aanbieden die Europese bedrijven moeilijk kunnen evenaren.

De verhoging van de importtarieven is voorlopig en geldt zolang het onderzoek van de Europese Commissie naar de subsidies aan Chinese autobouwers loopt. Begin november zullen de lidstaten zich uitspreken over de definitieve tarieven. Deze tarieven kunnen dan worden aangepast of zelfs volledig worden afgevoerd, afhankelijk van de uitkomst van de stemming onder de lidstaten. Een gekwalificeerde meerderheid is vereist om de tarieven definitief vast te stellen.

Lees ook  Sterke familiebanden en technologie: het geheim achter Bongers Expeditie

Chinese autofabrikanten hebben de mogelijkheid om deze maatregel aan te vechten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De uitkomst van een dergelijke aanvechting kan echter enige tijd op zich laten wachten, waardoor de verhoogde tarieven voorlopig van kracht blijven.

(Tekst loopt door onder de foto)
Barlaymont
Foto: © Pitane Blue - Barlaymont

Het besluit om de tarieven te verhogen komt in een periode van groeiende spanningen tussen Europa en China op handelsgebied. Europa heeft steeds meer zorgen over de invloed van Chinese subsidies op de markt en probeert zijn eigen industrie te beschermen tegen wat het beschouwt als oneerlijke handelspraktijken. Deze stap is een van de vele maatregelen die de EU de afgelopen jaren heeft genomen om de binnenlandse industrieën te beschermen tegen buitenlandse concurrentie.

Het is nog onduidelijk welk tarief zal gelden voor Tesla, dat ook produceert in China. Tesla, als groot speler op de markt van elektrische voertuigen, kan aanzienlijke gevolgen ondervinden van deze nieuwe tarieven, afhankelijk van de uiteindelijke beslissingen van de Europese Commissie en de lidstaten.

Dit besluit zal waarschijnlijk de discussie over handelspraktijken en industriële subsidies verder aanwakkeren. Zowel voor Europese autobouwers als voor Chinese fabrikanten en consumenten, die mogelijk hogere prijzen zullen betalen voor elektrische voertuigen, zijn de implicaties aanzienlijk.

De volgende maanden zullen cruciaal zijn om te bepalen hoe deze nieuwe tarieven de markt zullen beïnvloeden en of er verdere stappen zullen worden ondernomen door beide partijen om de handelsrelaties te stabiliseren.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Sterke familiebanden en technologie: het geheim achter Bongers Expeditie
InnoTrans