Print Friendly, PDF & Email

In Gent rijden momenteel 13 elektrische taxi’s rond. In geen enkele andere Vlaamse stad rijden er zoveel. Daarom starten Bond Beter Leefmilieu, de Belgische taxifederatie (GTL) en de stad Gent een campagne om mensen aan te moedigen om bij het bestellen van een taxi te vragen naar een elektrisch exemplaar. Zo verbetert de luchtkwaliteit. De rit is bovendien geen cent duurder dan een ‘gewone’ taxirit.

“De stad Gent heeft aangetoond dat je op zeer korte tijd een taxivloot kunt vergroenen door vergunningen voor te behouden voor elektrische voertuigen en door het uitreiken van een aankooppremie,” vertelt Bart Dumoulin van Bond Beter Leefmilieu (BBL).

Het laatste obstakel dat uit de weg geruimd moet worden is het tekort aan snellaadpalen. Een taxi die lang stilstaat tijdens het laden brengt geen geld op.

“We steunen de campagne van BBL en de overstap naar volledig elektrische taxi’s voluit. We willen op termijn naar een volledig elektrische taxivloot in Gent en willen daarom nu ook de klanten verleiden om gebruik te maken van die elektrische taxi’s. We hebben dit jaar ook budget voorzien om de eerste snellaadpaal voor de taxisector uit te rollen”, aldus Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw.

veel voordelen

In cafés en restaurants wijzen kleurrijke affiches op de voordelen van elektrische taxi’s: frisse lucht voor de stad, geruisloos en niet duurder dan een andere taxi. Toeristische trekpleisters, bedrijven, ziekenhuizen en woonzorgcentra krijgen allemaal info op maat over de elektrische taxi. Dit maakt onderdeel uit van het project Clean Power for Taxis dat de ambitie heeft om in 2020 minstens 10% van de Vlaamse taxivloot elektrisch te laten rijden. 

Lees ook  CDT: Censys faciliteert verplichte datadeling voor taxibedrijven zonder automatisering

steeds meer elektrische taxi’s 

In 2017 startten BBL en GTL met het begeleiden van steden, gemeenten en hun taxi-ondernemingen bij de overstap naar elektrische taxi’s. Ondertussen rijden er in Gent 13 elektrische taxi’s. Leuven, koploper van het eerste uur, volgt op de voet met een vloot van 10. In totaal rijden er in Vlaanderen 30 schone e-taxi’s rond. 

Lees ook: Taxirit dubbel zo duur in Gent door manier rekenen