Print Friendly, PDF & Email

Taxichauffeurs in heel Europa zijn in zware problemen geraakt. Bijna overal vallen ze buiten de boot wat regelingen betreft. Brancheverenigingen in heel Europa komen op voor hun leden en trekken aan de bel. Toch kunnen ze beter de overheid verzoeken om onmiddellijk te besluiten de uitoefening van het personenvervoer per taxi te verbieden tijdens deze crisis.

oproep aan de branchevereniging

Regel iets met een vorm van minimale dienstverlening van ten hoogste 20% van de taxivloot voldoende zijn om aan de vraag te voldoen. Zonder een decretale stopzetting van de activiteit kunnen taxi’s, grotendeels zelfstandigen zonder personeel, niet profiteren van gederfde inkomsten en technische werkloosheidsuitkeringen. Aangezien de overheid de sector niet op de lijst van cruciale beroepen heeft geplaatst moet dit zo te regelen zijn.

Achtergelaten in de pandemie, zo beschouwen veel taxichauffeurs zichzelf. Ze zeggen dat de chauffeurs worden blootgesteld aan de gezondheidscrisis, zij die het contact met hun klanten niet kunnen vermijden. Taxichauffeurs beschouwen zichzelf ook als vergeten van de federale maatregelen die zijn genomen om de economie te ondersteunen. 

geen middelen voor sociale afstand

Taxichauffeurs in de opstapmarkt hebben niet langer de middelen om  hun families te onderhouden. Daarboven komt nog dat ze de gevraagde sociale afstand niet kunnen handhaven, omdat de afstand tussen de achterbank en de bestuurdersstoel onvoldoende is. En toch moeten ze blijven werken in de hoop het brood bij elkaar te rijden voor de familie.

Zwitserland, Nederland, België, vandaag lijkt het er op dat Europese overheden de volledige opstapmarkt en de taxichauffeurs negeert. De doorslaggevende factor om bepaalde beroepsgroepen te sluiten was vooral de ‘social distancing’. De 1.5 meter bij kappers was niet te handhaven. In de taxisector is dit ook niet te handhaven, maar creativiteit met plastiek folie of plexiglas oplossingen doet de sector nu de das om.

 

Lees ook: GTL distantieert zich van verzoek van veel taxichauffeurs

Lees ook  KNV: Mobiliteitsvernieuwers slaan handen ineen voor groene toekomst