Het festivalseizoen in Nederland zou nu gestart zijn als het coronavirus er niet was geweest. De evenementen zijn vooralsnog tot 1 juni geannuleerd, maar volgens Mark Rutte is het mogelijk dat de huidige coronamaatregelen ook na deze datum moeten worden gehanteerd. 

festivals minimaal tot 1 september afgelast

In België, Duitsland en Denemarken zijn alle festivals en evenementen tot eind augustus geschrapt. In Nederland zou 27 April festival Kingsland voor de achtste keer georganiseerd worden, dit feest ter ere van koningsdag zou in de steden Amsterdam, Groningen, en Tilburg gelijktijdig gehouden worden, maar dat heeft de organisatie verplaatst naar zaterdag 19 September onder voorbehoud van de coronamaatregelen. 

Zo zijn er ook diverse festivals in Nederland die helemaal niet meer doorgegaan, zoals 538 Koningsdag, Julianapop en het Groene Hart Festival. Volgens De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF)  is het vrijwel onmogelijk om in een 1,5 metersamenleving festivals en concerten te bezoeken. 

“Geef popzalen en festivalorganisaties duidelijkheid zodat ze weer verder kunnen, anders betekent dit voor hen het einde”, meldt directeur Berend Schans aan het AD

Het AD schrijft dat de VNPF een oproep aan het kabinet heeft gedaan om voorlopig alle shows tot nader order te verbieden. Het heeft totaal geen nut om onder deze omstandigheden een show of festival te organiseren aldus Berend Schans, die de belangen van poppodia en festivals in Nederland behartigt. 

Er is een brainstormsessie geweest over hoe hier mee om te gaan in de nieuwe 1,5 metersamenleving, volgens Schans is de conclusie dat het onmogelijk is. Dit begint volgens hem al met het terugbrengen van het aantal bezoekers, veel bands zien het niet zitten om voor kleinere groepen op te treden en hoe ga je de 1,5 meter afstand handhaven tijdens een concert of festival? Het 1,5 meter afstand houden druist volgens Schans in tegen alles waar een concert voor staat.

“Een band of artiest beleef je samen, niet in een lege zaal”, aldus Berend Schans.

Lees ook: Laden van elektrische vrachtwagens bijna onmogelijk

Dansende meisjes
Print Friendly, PDF & Email