Print Friendly, PDF & Email

Wir sind gute Nachbarn, aber wir sollten uns jetzt nicht besuchen! Liebe Deutsche Freunde: Bleiben Sie zuhause! Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft de Duitsers nogmaals opgeroepen met Pasen niet naar Nederland te komen. Hij deed zijn oproep via het ministerie van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen. 

Verreweg de meeste Duitsers negeren in Roermond een verzoek van de marechaussee om terug naar Duitsland te gaan. Duitsers geven als reden op dat ze in Duitse media gelezen hebben het niet verboden is om naar Nederland te gaan. Grapperhaus zijn Duitse collega Herbert Reul van de Duitse deelstaat deed hetzelfde richting de Nederlanders. Die moeten het paasweekeinde evenmin een uitje maken naar Duitsland. Premier Mark Rutte riep eerder Belgen en Duitsers al op tijdens het paasweekeinde niet naar Nederland te komen. 

ondanks het dringende advies toch doorrijden

De marechaussee constateerde vrijdag wel drukte aan de grens met Duitsland, maar het viel mee. Wel reden veel Duitsers bij vooral de grote grensovergangen gewoon door, ondanks het dringende advies om te keren. Een boa van de provincie Limburg hield donderdag en vrijdag steekproefsgewijs een uur lang bij hoeveel Duitsers aan de grens doorreden naar Roermond, en hoeveel er omkeerden. Daaruit blijkt dat donderdag 60 procent toch doorreed naar Nederland.

Deze maatregel is niet bedoeld voor grensarbeiders. Het Duitse Robert Koch Instituut (RKI), vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, heeft ons land aangemerkt als een internationaal risicogebied voor de verdere verspreiding van het coronavirus. 

Oosterijk versoepeld als eerste de maatregelen

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz had eerder een ietwat hoopvolle boodschap voor zijn landgenoten. Zo heeft hij een tijdschema bekendgemaakt met versoepelde maatregelen. Oostenrijk heeft als eerste land in Europa een versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd. Na Pasen mogen kleine winkels hun deuren weer openen. Wanneer alles goed blijft verlopen kunnen op 1 mei ook de grotere winkels en winkelcentra weer open. 

Lees ook: Duitse regering wil grenscontrole voor Pasen verscherpen

Grapperhaus
Ferdinand Grapperhaus