[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

De Ierse maatschappij Ryanair heeft het net als andere luchtvaartmaatschappijen heel erg zwaar door de gevolgen van de coronacrisis. Overal in de wereld staat de luchtvaart op zijn kop door de maatregelen ten gevolge van de coronacrisis. Verschillende luchtvaartmaatschappijen worden door de overheid geholpen met staatssteun, dit gaat om fikse bedragen, tientallen miljarden euro’s. Deze staatssteun is hard nodig om de vliegmaatschappijen overeind te houden. 

Ryanair krijgt tot op heden geen staatssteun, omdat ze geen echte thuisbasis hebben. De speciale staatssteun is volgens de NOS alleen voor een vliegmaatschappij die door een land als de nationale luchtvaartmaatschappij wordt gezien. Vaak zijn dit voormalige staatsbedrijven die jaren geleden zijn geprivatiseerd. 

Ryanair is vorige week vrijdag naar het Gerecht van de Europese Unie in Luxemburg gestapt ze willen dat de Europese goedkeuring voor de Zweedse staatssteun aan luchtvaartmaatschappijen ingetrokken word. Ryanair vind dat de staatsteun in strijd is met de EU-regels. Ryanair-baas Michael O’Leary bestempelt de steun als doping om “opgeblazen en inefficiënte” concurrenten in de lucht te houden.

“De concurrentie is oneerlijk door niet eerder geziene hoeveelheden staatssteun voor ‘nationale’ vliegmaatschappijen”, aldus Ryanair. “Lufthansa, Air France-KLM en Alitalia kunnen met die steun jarenlang tickets onder de kostprijs aanbieden, terwijl een goed gerund bedrijf als Ryanair geen staatssteun krijgt.”

Ryanair leed in het eerste kwartaal van dit jaar 100 miljoen Euro verlies , in deze periode hadden ze minder dan 1 procent van de normale hoeveelheid passagiers. Ze verwachten dat het herstel nog lang gaat duren, ze denken dat dit pas rond de zomer van 2022 weer genormaliseerd zal zijn. Er zullen naar alle waarschijnlijkheid veel banen op de tocht komen te staan, ze denkend dat er ongeveer 3000 banen op de tocht komen te staan door de coronacrisis.

Lees ook  Belgische Ryanair piloten kondigen vierde staking aan in twee maanden

Lees ook: Ritje langs de autoroute du soleil blijft nog hoogst onzeker

RyanAir
Print Friendly, PDF & Email