De Amsterdamse rechtbank besloot vandaag dat Uber haar chauffeurs in dienst moet nemen. Deze uitspraak kwam er naar aanleiding van een rechtsgang die vakbond FNV eerder had ingesteld. Uber wilde dat de chauffeurs zelfstandigen zouden blijven terwijl FNV sprak van schijnzelfstandigheid. De FNV stelde dat Uber een Taxi-werkgever is en eist dat Uber de taxi-CAO toepast op haar chauffeurs en hen ook conform die cao (na)betaalt. 

Uber verweerde zich met de stelling dat het (slechts) een technologieplatform is, dat werkt met zelfstandige taxichauffeurs. FNV heeft ter voorbereiding van de zaak vele bewijsstukken verzameld, met honderden chauffeurs gesproken en hun verklaringen ingebracht. Vakbond FNV voert al langer een strijd over de status van zzp’ers in de taxisector. Ook in andere sectoren worden medewerkers volgens de bond ingezet als zzp’er om zo op de kosten van arbeid te besparen. 

"Deze uitspraak laat zien wat wij al jaren zeggen: Uber is een werkgever en de chauffeurs werknemers, dus moet Uber zich aan de cao Taxivervoer houden. Het is ook een signaal naar Den Haag dat dit soort constructies illegaal zijn en dat de wet dus gehandhaafd moet gaan worden.”

De uitspraak van de rechter in de zaak die FNV tegen taxibedrijf Uber aanspande, is een grote overwinning voor de rechten van de chauffeurs. Dat zegt de vakbond in een eerste reactie, nadat de rechter de vakbond vanochtend in het gelijk stelde. Door de uitspraak van de rechter, zijn de Uber-chauffeurs vanaf nu automatisch bij Uber in dienst en moet het taxibedrijf de chauffeurs betalen en behandelen volgens de cao Taxivervoer. Daardoor krijgen ze meer loon en meer rechten bij bijvoorbeeld ontslag of ziekte. ‘Allemaal zaken die niet meer dan normaal zouden moeten zijn in een land als het onze. Het is schandalig dat het kabinet de handhaving tegen dit soort praktijken niet oppakt’, aldus Boufangacha.

Lees ook  Amsterdamse wethouders omarmen coöperatieve taxiwereld

weerstand

Volgens FNV past deze uitspraak in de steeds groter wordende weerstand in de maatschappij tegen schijnzelfstandigheid en de uitbuiting die daar bij komt kijken. FNV pakt meerdere platforms aan die van deze constructies profiteren en won onlangs in hoger beroep van Deliveroo. Ook politiek komt er steeds meer verzet tegen de uitwassen van flexwerk. Vorig jaar sprak de commissie Borstlap zich hier al tegen uit en in juni adviseerde de SER om werkenden met een uurtarief onder de 30 tot 35 euro automatisch als werknemers te zien en niet van als zzp’er.

In Nederland rijden er naar schatting 4000 chauffeurs voor Uber. FNV voorman Boufangacha geeft aan dat het schandalig is dat het kabinet hier niet eerder op heeft ingegrepen en de Uber praktijken heeft aangepakt. Integendeel: de meeste politici pleiten eerder voor innovatie zoals boeken via de app van Uber, dan zich werkelijk te realiseren welke ellende er vaak schuil gaat in de sector achter de zzp’ers die voor Uber aan de slag gaan. Eerder bepaalde de rechter in het Verenigd Koninkrijk dat de 70.000 chauffeurs daar recht hebben op minimumloon, vakantiegeld en rustpauzes. Met deze uitspraak staat de taxisector in vooral de grootsteden op scherp.

hoger beroep

Uber gaat in hoger beroep tegen rechterlijke uitspraak dat Uber-chauffeurs geen zzp’ers maar werknemers zijn. Volgens het vakblad Personenvervoer Magazine hoefde Maurits Schönfeld, General Manager Noord-Europa van Uber, die na de uitspraak in de rechtszaak tussen de FNV en Uber zei “uitermate teleurgesteld te zijn over de uitspraak” niet lang na te denken over het aankondigen van het hoger beroep. Dat komt er – zoals verwacht – nadat het platformbedrijf na verschillende zaken in het buitenland, ook in Nederland een forse nederlaag leed voor de rechtbank waar het gaat om de juiste inschaling van Uber-chauffeurs.

Lees ook  Politie op zoek naar taxichauffeur die leven redde

Lees ook: Discriminatie en homofobie richt zich op taxibedrijf Uber

"Echte zzp’ers kunnen zelf hun tarief bepalen en bepalen zelf hoe ze hun werk uitvoeren. Bij chauffeurs die voor Uber rijden, is dat niet het geval. Uber bepaalt het uurtarief, wie er wel of niet in de app komt, wie welke rit krijgt en hoe de ritten worden uitgevoerd."

Print Friendly, PDF & Email