Kostas Kharlamov, zoals dragqueen Sletlana in het dagelijks leven heet, werd tijdens de afgelopen Pride tot tweemaal toe geweigerd door een taxi in Amsterdam. De beschuldigingen van discriminatie en homofobie richten zich op taxibedrijf Uber, vooral omdat het niet de eerste keer is dat een dragqueen niet mag instappen van een chauffeur. Toen de Uber-chauffeur hem zag, reed hij snel weg en cancelde hij de rit.

De Amsterdamse taxibranche beloofde beterschap in het aanpakken van discriminatie na een incident twee jaar geleden tijdens de Pride Amsterdam. Een taxichauffeur weigerde toen dragqueen en Pride Ambassadeur Jennifer Hopelezz mee te nemen. De Amsterdamse Toegelaten Taxi Organisaties (TTO’s), Uber, ViaVan en Koninklijk Nederlands Vervoer hebben toen samen met de gemeente en het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam een intentieverklaring getekend om discriminatie tegen te gaan. Toch is Kharlamov van mening dat er nog niets is veranderd en de verklaring niets waard is.

cultuurshock

Kharlamov is volgens de reportage in Hart van Nederland van oorsprong een Oekraïner, die vier jaar geleden besloot zijn heil in Amsterdam te zoeken. Hij heeft als dragqueen Sletlana een opvallend voorkomen. Met extravagante outfits en een varkensneus op het gelaat, lijkt het niet uitgesloten dat chauffeurs simpelweg schrikken van de verschijning.

"Het kan een cultuurshock zijn. Misschien zijn ze bang of onder de indruk van mijn verschijning. Maar het maakt niet uit hoe je make-up zit of hoe je je kleedt. Dit is homofobie"

Kostas Kharlamov

In de verklaring werden destijds drie maatregelen opgenomen. Zo moeten chauffeurs voortaan altijd op discriminatie worden aangesproken, moeten passende maatregelen worden getroffen bij het signaleren van discriminatie én is er binnen alle partijen die de verklaring hebben getekend iemand aangesteld die de bewustwording onder chauffeurs gaat vergroten.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
Kharlamov heeft als dragqueen een opvallend voorkomen

reactie Uber

Inmiddels heeft het taxibedrijf aan Hart van Nederland laten weten de incidenten te betreuren. Uber zegt dat de bestuurders zzp’er zijn en dat ze daarom niks kunnen doen. Kharlamov zegt in een reactie dat als er duidelijke homofobie of transfobie is, dan moeten zij niet meer als taxichauffeur werken. Kharmalov is overigens niet de eerste die dit overkomt. Sinds 2018 overkwam Richard Keldoulis (dragnaam Jennifer Hopelezz) regelmatige hetzelfde.

“Dit was helaas geen geïsoleerd incident maar een dagelijkse realiteit voor drags, fetisjisten, transgenders en iedereen die opvalt, en dat veroorzaakt enorme woede in de LHBTQ+ gemeenschap. Ik ben blij dat dit uiteindelijk uitmondt in iets positiefs en hopelijk ervoor zorgt dat taxi’s in Amsterdam veilig zijn voor alle inwoners van deze stad.”

Pride Ambassadeur Jennifer Hopelezz

Uber laat weten dat discriminatie om wie je bent en hoe je eruit ziet is onacceptabel en ze vinden het zeer verdrietig dat dit is gebeurd. Iedereen heeft recht op een veilige rit. Uber heeft contact gehad met de personen die melding hebben gemaakt van discriminatie en zijn direct een onderzoek gestart. Het bedrijf heeft daarnaast diverse maatregelen genomen om discriminatie uit te sluiten, zoals het invoeren van een functie binnen de Uber app om discriminatie direct en veilig te melden.

Lees ook: Taxibranche belooft beterschap na weigeren dragqueen Jennifer Hopelezz

Toen de Uber-chauffeur hem zag, reed hij snel weg en cancelde hij de rit.
Print Friendly, PDF & Email