Met recht felicitaties aan het adres van FNV en eindelijk gerechtigheid voor de taxisector na de behaalde winst in de Amsterdamse rechtbank afgelopen week. Chauffeurs die voor dit platformbedrijf werken zijn geen zzp’ers maar werknemers. Een snoeihard oordeel van de rechtbank nadat niet alleen FNV maar ook de rechter de chauffeurs van Uber als ultieme schijnzelfstandigen aanwees. Gemengde gevoelens toen de Telegraaf uitpakte met de kop dat de rechter een streep zet door goedkope taxiritjes met Uber.

Het platformbedrijf heeft jaren op de rand van het wettelijke toelaatbare gebalanceerd. Taxicentrales en de branchevereniging vielen over Uber heen en nog meer over het verdienmodel. De uitspraak heeft mogelijk ook gevolgen voor andere platformbedrijven in de gig-economy.

anti-zzp-houding

Dat vakbonden niets hebben met schijnzelfstandigheid mag duidelijk zijn. Maar toch ook even aan de oortjes trekken van de chauffeurs die massaal voor Uber aan de slag gingen. In goede dagen hoorde je ze niet klagen, maar in slechte tijden stonden ze massaal op het Malieveld te demonstreren. Ruim 4000 chauffeurs proberen dagelijks iets te verdienen via deze manier van werken. De uitspraak is dus ook een overwinning voor de overgrote meerderheid van oprechte zzp’ers.

Wanneer je het vonnis leest heeft de werkwijze van Uber alles wat schijnzelfstandigheid bevestigd. Via de Uber-app heeft het Amerikaanse bedrijf totale controle over de chauffeur, zijn tarieven en beschikbaarheid. Vreemd dat de vakbond dit moest regelen bij de rechter en de fiscus al niet eerder aan de bel trok. De wet biedt voldoende ruimte om elke vorm van ondergeschiktheid aan de kaak te stellen en verkapte vormen van werkgeverschap te bestraffen.

Lees ook  Visie van de VVD op mobiliteit bekend, tijd voor een diepgaande analyse

Hoe dan ook: gefeliciteerd FNV en nu hopen dat Uber de komende jaren rekening moet houden met het terugbetalen van miljoenen aan gemiste premies en lonen. Lage prijzen zijn leuk, maar niet als je weet dat chauffeurs en de samenleving de rekening betalen.

Lees ook: FNV wint: Uber moet chauffeurs in dienst nemen

Uber taxi app
Print Friendly, PDF & Email