Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

"ik ben ervan overtuigd dat we met MaaS een mooie toekomst tegemoet gaan."

MaaS gaat om het plannen, boeken en betalen van al het mogelijke vervoer via apps. Bijvoorbeeld de deelfiets, -auto, -scooter, trein, tram, of de taxi over de weg of het water. In Nederland experimenteren het Rijk, regionale overheden en marktpartijen volop met MaaS. Bij een succesverhaal blijft het dus niet wellicht niet bij een pilot, maar is landelijke uitrol mogelijk. De toekomst van MaaS en de vorm van het operationele model blijven onzeker.

aflopende pilots

De landelijke pilots lopen eind 2022 af en worden momenteel geëvalueerd. MaaS sluit aan bij een ontwikkeling die al gaande is: vooral de jongere consument vindt bezit, zoals een eigen auto, minder belangrijk. Er werden 7 nationale pilots. uitgerold. Elke pilot heeft een andere focus op een beleidsdoel of doelgroep.  Bij de ontwikkeling van MaaS heeft de overheid een rol op zich genomen als actieve intermediair. Dit was van belang voor de standaardisatie, veiligheid en privacy.

Of het nu gaat om – Rotterdam-Den Haag – de Zuidas (Amsterdam) – Utrecht Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern – de gemeente Eindhoven, ASML, Brainport Smart Mobility – Twente – Limburg of Groningen-Drenthe, de toepassing van MaaS is op dit moment nog niet eenvoudig. Daarnaast is het succes van MaaS ook sterk afhankelijk van het gedrag en de perceptie van de uiteindelijke gebruiker.

TOMP-API standaard

Overheden leggen de basis voor MaaS. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ontwikkelde vanaf de zeven nationale MaaS-pilots met verschillende regio’s. Daarnaast zorgde het er voor dat we met  de TOMP-API koploper binnen Europa zijn geworden. Het Ministerie heeft het voortouw genomen om de Transport Operator Mobility-as-a-service Provider (TOMP) te ontwikkelen. Dit systeem ontsluit de data van verschillende mobiliteitsaanbieders voor de reiziger binnen één app.

Lees ook  Rijkspersoneel: groen licht voor duurzamer reizen en fietsen wordt beloond
(Tekst loopt door onder de foto)
MaaS platforms staan vooral nog voor de uitdaging de publieke massa te bereiken.

techreuzen

Goedkoop waren de pilots niet waar een specifieke regeling voor was. Gelijktijdig met de beschikking tot verlening van de uitkering verleende de minister een voorschot van 100% van de specifieke uitkering. MaaS maakt het mogelijk om tegemoet te komen aan vervoersuitdagingen van reizigers en regio’s, en kan aanzienlijke zakelijke kansen creëren voor spelers in de sector. Niet alleen mobiliteitsbedrijven, ook verzekeraars en ICT bedrijven.

Het Maas ecosysteem is binnen Europa niet enkel een Google of Uber aangelegenheid. Maar omdat deze techreuzen bijna nooit geldproblemen hebben kan het voor veel lokale marktpartijen lastig worden actief met MaaS ontwikkelingen door te gaan wanneer de overheid de financiële middelen op een laag pitje zet.

Ondanks het enthousiasme van steden en bedrijven uit de sector groot is, zijn er nog uitdagingen zoals het samenbrengen van verschillende mobiliteitsdiensten, het standaardiseren van data en interfaces, het aanbieden van real time diensten en niet onbelangrijk het vinden van een rendabel bedrijfsmodel. MaaS platforms staan vooral nog voor de uitdaging de publieke massa te bereiken. Ondanks de uitdagingen die in dit artikel worden genoemd ben ik ervan overtuigd dat MaaS een mooie toekomst tegemoet gaat.

oorsprong

Het concept MaaS is bekend geworden in Finland. ‘Whim’, een Finse MaaS-app, werd eind 2017 in Helsinki uitgerold en had in 2018 al meer dan 70.000 gebruikers. Hoewel de app in meerdere landen beschikbaar is, is de MaaS-uitrol nergens zo vergevorderd als in Finland. Binnen Nederland is 9292 moves, die los staat van de reguliere 9292 app, momenteel een interessante partij in de MaaS-ontwikkeling. Zelfs een Check scooter boek je nu simpel via deze app. Voor het implementeren van de features maakt 9292 bovendien gebruik van de TOMP-API standaard.

Lees ook  Rijkspersoneel: groen licht voor duurzamer reizen en fietsen wordt beloond
Gerelateerde artikelen: