De Geschillencommissie Zorg- en Taxi blijft wel blijft bestaan.

Per 1 januari 2023 stopt het Landelijk Klachtenmeldpunt Taxivervoer. Dat meldt TX-Keur, samen met Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Het klachtenloket was altijd een extra vangnet voor reizigers die niet meer bij de vervoerder, waar de klacht in eerste instantie thuis hoort, terecht kon.

Het Landelijk Klachtenmeldpunt Taxivervoer werd destijds op verzoek van de Tweede Kamer ingericht ter ondersteuning van de Wet Personenvervoer 2000. In eerste instantie werd ondergebracht bij de toenmalige Inspectie Verkeer en Waterstaat. Later werden de activiteiten overgenomen door branchevereniging KNV en reizigersorganisatie Rover en sinds 2019 beheerd door stichting TX-Keur.

geschillen

Volgens de website van de Rijksoverheid kunnen klachten over een taxi ingediend worden bij de taxichauffeur, het taxibedrijf of het Landelijk Klachtenmeldpunt Taxivervoer. Als de reiziger niet tevreden is over de afhandeling van zijn klacht, kan deze contact opnemen met een geschillencommissie. Dat kan per brief of telefoon naar het taxibedrijf of online of per telefoon bij het Landelijk Klachtenmeldpunt Taxivervoer. Deze laatste mogelijkheid stopt definitief vanaf het nieuwe jaar waardoor het voor de consument een stuk moeilijker zal worden gehoor te krijgen.

neutraal

Reizigersorganisatie ROVER behartigt de belangen van alle reizigers in het openbaar vervoer, maar de ondernemersvereniging KNV Zorgvervoer en Taxi behartigt de belangen van de aangesloten taxiondernemers en niet van de reizigers. Niet iedere consument kan of wil bij een klacht direct in contact treden met de taxivervoerder en het Klachtenmeldpunt lost de klacht niet zelf op maar probeert te bemiddelen tussen de klant en de vervoerder zodat deze onderling tot een oplossing kunnen komen. 

Lees ook  Het geheim van metro en felblauwe taxi in Qatar

Het wordt dus voortaan lastiger voor reizigers om een klacht in te dienen via een neutrale optredende instantie.  De Geschillencommissie Zorg- en Taxi blijft wel blijft bestaan.

Gerelateerde artikelen:
taxistandplaats station Eindhoven Centraal - foto: Pitane Blue
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email