Pitane Image

Werkgevers geven aan met hun rug tegen de muur te staan en het onmogelijke niet kan gevraagd worden door de vakbonden. 

Met een korte email aan de leden bevestigde Koninklijk Nederlands Vervoer dat er terug een dialoog is met de vakbonden. De werkgeversorganisatie gaf geen inhoudelijk toelichting gezien de strekking van de gesprekken. Afgelopen vrijdag werd een goed bezochte digitale Cao klankbordgroep vergadering gehouden.

De Cao werkgeversdelegatie heeft de leden bijgepraat over de situatie rondom de Cao onderhandelingen en de acties en stakingen die vrijdag op enkele plekken zijn gehouden. De uitkomst was dat agenda’s werden getrokken en er opnieuw overleg ingepland staat met vakbonden FNV en CNV. Dat zowel de werkgevers als de werknemers de stakingen zien als een duivels dilemma mag duidelijk zijn.

Bij iedere besluitvorming gaat het erom dat je rekening houdt met de rechten, de belangen en de wensen van iedereen die door het besluit geraakt wordt. Maar die rechten, belangen en wensen botsen met elkaar. Dat maakt het zo lastig.

De FNV heeft ondertussen de looneis definitief bepaald, nu het CBS met de inflatiecijfers van oktober is gekomen is het percentage waarmee de lonen het komend jaar verhoogd moeten worden 14,3% wat de FNV betreft. Het wordt dus langzamerhand tijd dat de gevolgen van jarenlang de sector tot de bodem uitpersen worden gestopt. In alle sectoren halen vakbonden de loonsverhogingen van gemiddeld 12% binnen.

(Tekst loopt door onder de foto)
Taxicentrale De Meierij
Scholieren moeten worden ontzien tijdens de inzet van werkonderbrekingen en stakingen.

In een oproep vroeg Leerlingenbelang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) de scholieren te ontzien tijdens de inzet van werkonderbrekingen en stakingen als drukkingsmiddel naar de werkgevers. Er is begrip voor dat er een betere cao moet komen, maar kwetsbare kinderen kunnen niet de dupe worden. Meindert Gorter, vakbondsbestuurder FNV Taxi, laat weten in een tweet dat chauffeurs ‘natuurlijk mogen staken’ zolang er andere opvattingen zijn over leefbaar loon en respect voor de zieke chauffeur.

Lees ook  Loonstrijd op het spoor brengt FNV en NS terug naar onderhandelingstafel

Werkgevers geven aan met hun rug tegen de muur te staan en het onmogelijke niet kan gevraagd worden door de vakbonden.  Daar tegenover staan ook de verschillende politieke partijen die oproepen aan de werkgevers snel met elkaar tot overeenstemming te komen. Partijen vroegen aandacht voor de slechte betaling van de chauffeurs. “Een hongerloontje”, gaf de minister toe. Hij reed zelf mee in een taxibusje. De chauffeur vertelde de Minister dat hij twaalf euro per uur krijgt. “Het water staat ze aan de lippen”. Afwachten dus wat de gesprekken opleveren.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email