Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Alle snorfietsers en hun passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 een helm dragen.

Vanaf 1 januari 2023 zal het in Nederland verplicht worden om een helm te dragen op een scooter. Dit besluit is genomen door de Nederlandse overheid om de verkeersveiligheid te verhogen. In de scooterwinkels doen ze goede zaken want veel klanten gaan nog snel een helm kopen. 

Veiligheid staat voorop, maar wat is een scooterhelm? Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: volgens de wet is er geen verschil. Je mag met iedere helm, mits hij gekeurd is volgend het ECE 22.05 keurmerk, op zowel de motor als de scooter stappen. 

keurmerk

Omdat er maar één keurmerk is op het gebied van helmen is er dus geen onderscheid in motorhelmen en scooterhelmen. Het dragen van een helm is niet alleen verplicht voor de bestuurder, maar ook voor eventuele passagiers. Het is dus aan te raden om voor iedereen een helm te kopen.

Er zijn verschillende soorten helmen beschikbaar op de markt. De helm moet voldoen aan de Europese veiligheidsnormen en goedgekeurd zijn door het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM). Het is ook aan te raden om een helm te kiezen die comfortabel zit en goed past, zodat deze gemakkelijk te dragen is tijdens het rijden.

veiligheid

De verwachting is dat met de helmplicht het aantal verkeersdoden en gewonden onder snorfietsers daalt. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor de stijging van het aantal verkeersdoden en -gewonden onder snorfietsers. Een belangrijke oorzaak is het toenemende gebruik van snorfietsen als vervoermiddel. Steeds meer mensen maken gebruik van een snorfiets als alternatief voor de auto of het openbaar vervoer, wat leidt tot meer snorfietsen op de weg.

(Tekst loopt door onder de foto)
Vanaf 1 januari 2023 moeten berijders van een snorfiets (blauw kenteken) verplicht een helm op.

Met ingang van 1 januari 2023 is het dragen van een goedgekeurde brom/motorfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm op een snorfiets overal in Nederland wettelijk verplicht en kunt u een boete van  € 100 krijgen bij het niet dragen van een helm.

Een goedgekeurde brom/motorfietshelm is te herkennen aan een cirkel met de hoofdletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is voorzien van een markering overeenkomstig NTA 8776:2016.

ongewijzigd op fietspad

Snorfietsers mogen nu op het fietspad rijden. Ook na 1 januari 2023 blijven snorfietsers op fietspaden rijden. Tot die tijd is een helm alleen verplicht op plekken waarbij de snorfiets naar de rijbaan wordt verplaatst. In Amsterdam en Utrecht moeten snorfietsers de rijbaan op (daar geldt nu al helmplicht). En ook aan de andere regels voor snorfietsers verandert niets. Ook de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur blijft.

Gerelateerde artikelen:
DVDP