Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Alleen investeerders kunnen het bedrijf nog redden. Het faillissement is een klap voor de ambities van de Automotive Campus.

Zoals aangekondigd op 23 januari moesten ze het verzoek indienen om surseance van betaling met betrekking tot Atlas Technologies B.V., de werkmaatschappij die verantwoordelijk is voor de productie van Lightyear. Deze schorsing is verleend door Rechtbank Oost-Brabant te ‘s-Hertogenbosch in Nederland en nu heeft deze rechtbank Atlas Technologies B.V. failliet verklaard. De rechtbank heeft mr. R. van Oeijen van Holla legal & tax tot curator benoemd.

Lightyear betreurt het deze mededeling te moeten doen voor alle medewerkers, klanten, investeerders en leveranciers en zal nauw samenwerken met de curator en alle betrokkenen en hoopt op hun begrip en steun. De curator zal zich de komende tijd richten op de positie van de werknemers en crediteuren alsmede op de vraag hoe het Lightyear-concept gecontinueerd kan worden.

Het faillissement volgde vrijwel meteen op het nieuws dat het bedrijf in grote financiële problemen zit. Per direct werd de bouw van de Lightyear 0 stopgezet wat betekent dat nagenoeg alle banen bij de bouwer van zonneauto’s uit Helmond zullen verdwijnen. Ongeveer 620 van de 650 werknemers van het bedrijf verliezen hun baan die werkten bij Atlas Technologies.

De curator zal zich de komende tijd richten op de positie van de werknemers en crediteuren en zal bekijken hoe het Lightyear-concept kan worden gecontinueerd.

De beslissing om te stoppen met de Lightyear 0 werd volgens hun eigen persbericht als onderdeel van een ‘strategische herstructurering’. Het bedrijf wilde zich naar eigen zeggen vanaf nu volledig gaan richten op de ontwikkeling van zijn Lightyear 2-zonneauto. “De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt om die uitdagingen het hoofd te bieden. Om onze visie veilig te stellen, hebben we moeten besluiten om onze focus en middelen volledig te verleggen naar Lightyear 2. Dit betekent in feite dat we de productie van Lightyear 0 hebben moeten stopzetten.”

Deze beslissing werd niet lichtvaardig genomen, aangezien het gevolgen heeft voor iedereen die met hen aan deze reis is begonnen. Dat zijn natuurlijk de eigen medewerkers, die zich dag in dag uit inzetten om zonnemobiliteit waar te maken, samen met hun investeerders, opdrachtgevers, leveranciers en de overheid. De Intellectuele  rechten en Lightyear Layer B.V. vallen niet onder de surseance van betaling en faillissement van Atlas Technologies B.V.

"Het hele proces van het ontwikkelen van Lightyear 0 heeft ons bedrijf de afgelopen jaren veel waardevolle lessen opgeleverd."

Agendapakket

Het bankroet van dochterbedrijf Atlas Technologies komt wellicht neer op het faillissement van zonneautomaker Lightyear zelf. Alleen investeerders kunnen Lightyear nog redden. Een veel genoemde voor de hand liggende partner is VDL Nedcar in Born. Curator Reinoud van Oeijen wil de komende periode een doorstart zal zoeken en daarbij behoort wellicht praten met  de eigenaar van autofabriek in Born. De vraag is of VDL dat enorm risico wil nemen.

Lightyear

Lightyear is een Nederlandse startup die zich richt op de ontwikkeling van elektrische auto’s met een extreem hoog bereik. Het bedrijf werd in 2016 opgericht door vijf afgestudeerde studenten van de TU Eindhoven. De Lightyear One is hun eerste product, een zonneauto die volledig elektrisch is aangedreven en zijn energie opwekt met behulp van zonnepanelen in de carrosserie.

Gerelateerde artikelen:
DVDP