Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De gemeente Zandvoort is elk jaar weer druk om het dorp klaar te maken voor dit grote evenement dat elk jaar meer dan 100.000 bezoekers per dag aantrekt.

In augustus is het weer zover, de Formule 1 komt naar Zandvoort. 25, 26 en 27 augustus kunnen duizenden race fans kunnen hun hart ophalen tijdens de Formula 1 Dutch Grand Prix. Deze drie dagen is er van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat van alles te doen op het Circuit van Zandvoort, van races tot de beste optredens van artiesten. De gemeente Zandvoort is elk jaar weer druk om het dorp klaar te maken voor dit grote evenement dat elk jaar meer dan 100.000 bezoekers per dag aantrekt. Dit jaar zullen er volgens de gemeente Zandvoort een aantal dingen anders gaan dan voorgaande jaren. 

Om ervoor te zorgen dat het normale leven tijdens de Formula 1 Dutch Grand Prix zoveel mogelijk door kan blijven gaan heeft het college onlangs een aantal besluiten genomen die de leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid van Zandvoort moeten garanderen. Om de verkeersstromen veilig en effectief te laten verlopen wordt er elk jaar een mobiliteitsplan opgesteld. Het mobiliteitsplan is opgesteld door de organisatie van de Dutch Grand Prix (DGP) in samenwerking en/of in overleg met alle betrokken stakeholders en ambtelijke partners.

Het mobiliteitsplan is opgebouwd vanuit het STOMP-principe. STOMP staat voor Stappen, Trappen, Openbaar Vervoer, Mobility As A Service en Personenauto’s. Dit principe is de vertaling van de duurzaamheidsambitie van de DGP voor het onderdeel mobiliteit. Het mobiliteitsplan kent de volgende speerpunten:

  • Spreiding van bezoekersstromen.
  • Het creëren van tijdelijke overnachtingen in Zandvoort en/of directe omgeving is de basis van het succes;
  • De trein is de sleutel tot het succes.
  • De fiets is het uithangbord.
  • Inzet georganiseerd busvervoer.
  • Ontmoedigingsbeleid voor bezoekers met auto.
  • Realiseren autoluw gebied.
  • Sturen op zo min mogelijk overlast voor bewoners en bedrijven van zowel Zandvoort als omliggende gemeenten.
(Tekst loopt door onder de foto)
Dit jaar zullen er tijdelijk diverse wegen in en rondom Zandvoort worden afgesloten.

Dit jaar zullen er tijdelijk diverse wegen in en rondom Zandvoort worden afgesloten. Ook zullen de spoorwegovergangen bij de Haltestraat/ Vondellaan en bij de Lennepweg tijdens en vlak voor de racedagen constant afgesloten zijn. Het parkeren in Zandvoort zal deze dagen ook anders gaan. Een aantal voorbeelden hiervan zijn dat inwoners bijvoorbeeld geen bezoekers aanmelden via het ‘Parkstart systeem’. Er zullen parkeergebieden onbeschikbaar worden gemaakt en er zullen parkeerverboden gelden voor recreatievoertuigen.

Scooters en (snor)fietsen mogen alleen in de daarvoor bedoelde stallingen worden geparkeerd. Ook is het verboden om drones of andere voorwerpen die als onbemande luchtvaartuigen gebruikt kunnen worden bij je te dragen. Er geldt een tijdelijk vliegverbod van drones en andere onbemande luchtvaartuigen boven Zandvoort. Deze en nog vele andere regels moeten zorgen voor een gezellig, veilig en bereikbaar weekend tijdens de Formula 1 Dutch Grand Prix in Zandvoort.

Gerelateerde artikelen:
Toerisme