Print Friendly, PDF & Email
AppStores

Zuhal Demir zette cruisetoerisme onlangs op de agenda met een confronterende tweet.

In de wereld van het toerisme lijkt er een nieuwe uitdaging te rijzen. De cruises, die ooit symbool stonden voor luxe en ontspanning, zijn nu een bron van zorg voor verschillende steden in Vlaanderen en Brussel. De Vlaamse minister van Toerisme, Zuhal Demir, zette dit probleem onlangs op de agenda met een confronterende tweet: ‘We moeten het cruisetoerisme durven te hertekenen.’ De minister merkte op dat de balans tussen de omgeving en de acceptatie door de lokale bevolking ver te zoeken lijkt.

We moeten het cruisetoerisme durven hertekenen. Het evenwicht met ons leefmilieu en het draagvlak bij de inwoners lijkt zoek.

In een onderzoek, voorgesteld in De Morgen, heeft Toerisme Vlaanderen de impact van cruisetoerisme in Vlaanderen en Brussel onderzocht. Hoewel deze vorm van toerisme misschien niet de grootste bron van inkomsten is, lijkt het wel een grote bijdrage te leveren aan de vervuiling. Demir, samen met Toerisme Vlaanderen, is van plan het gesprek aan te gaan met de getroffen steden om dit probleem aan te pakken.

getroffen

Brugge, een van de steden die het meest getroffen is door cruisetoerisme, ziet de noodzaak van deze discussie. Mieke Hoste, de schepen van Toerisme, dringt aan op een betere controle op het massatoerisme. Ze merkt op dat er voor covid-19 geen beperking was op het aantal cruiseschepen. Maar sinds 2019 is besloten dat er in Zeebrugge slechts twee zeecruiseschepen tegelijk mogen aanmeren. Toch lijkt deze maatregel onvoldoende nu het toerisme zich herstelt. Hoste waarschuwt voor de gevolgen wanneer er tweemaal 8.000 toeristen tegelijk naar het stadscentrum komen voor slechts enkele uren.

Lees ook  Windrose: Antwerpen trekt Chinese miljoenen naar de Schelde
(Tekst loopt door onder de foto)
zon of regen, de bootjes van Gent zijn een aanrader

De Standaard, een Vlaamse krant, merkte op: "Momenteel kunnen er tegelijkertijd tien riviercruises aanmeren in de haven van Gent. Dit resulteert in een overweldigende menigte die plotseling in ons stadscentrum terechtkomt voor een oppervlakkig en haastig bezoek, wat een te intense druk op de lokale infrastructuur legt."

Het is duidelijk dat er een diepere heroverweging van cruisetoerisme nodig is in Vlaanderen en Brussel. Dit complexe probleem vraagt om een evenwichtige oplossing die zowel rekening houdt met de economische belangen van toerisme als met de zorg voor het milieu en het welzijn van de lokale bevolking.

tegenstellingen

Interessant is dat Antwerpen geen probleem ziet, in tegenstelling tot Gent en Brugge. Twee jaar geleden onthulde Koen Kennis, schepen van Toerisme en partijgenoot van Demir, nog een nieuwe cruiseterminal ter hoogte van Het Steen, in het historische centrum van de stad. Kennis verdedigt die beslissing door te stellen: “Wij zijn een maritieme stad, en we waarderen die sfeer aan de kade. Ik heb nog niemand verdrietig gezien bij het zien van zo’n boot, integendeel. De Antwerpenaren zijn tevreden met cruisetoerisme in hun stad.”

Volgens een studie van Toerisme Vlaanderen is net iets meer dan 50% van de inwoners van Antwerpen positief gestemd over cruisetoeristen in hun stad. Daarentegen ziet in Gent de helft van de respondenten graag minder van dergelijke toeristen, en in Brugge is dit percentage zelfs 57%.

Brussel is nog niet bezorgd over het toenemend toerisme. Schepen Delphine Houba (PS) zegt: “Brussel en Brugge zijn niet te vergelijken. Er is geen sprake van massatoerisme in Brussel. Het aantal bezoekers uit het buitenland neemt toe, maar de stad heeft nog steeds voldoende capaciteit om toeristen te verwelkomen.”

Lees ook  Windrose: Antwerpen trekt Chinese miljoenen naar de Schelde

Ook in Amsterdam staat het onderwerp bij D66 op de agenda. “Het is de hoogste tijd om cruiseschepen uit de stad te weren, en daarmee een eind te maken aan de varende flatgebouwen in onze stad. De dagelijkse luchtvervuiling van één cruiseschip in de haven staat gelijk aan 31.000 vrachtwagens die een rondje op de ring rijden.” Fractievoorzitter en gemeenteraadslid D66 Amsterdam, Ilana Rooderkerk en D66 raadslid Rob Hofland roepen in De Telegraaf op om afscheid te nemen van de cruiseschipterminal.

Gerelateerde artikelen:
GRP