WEEK VAN

Een enerverende week vol opmerkelijke gebeurtenissen en feestelijke hoogtepunten.

De afgelopen week was gevuld met opmerkelijke gebeurtenissen en politieke onzekerheid in zowel België als Nederland. Van een losgeslagen cruiseschip tot aan de problemen rondom het openbaar vervoer, hier is een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen week.

In de Zeebrugse haven vond zaterdagnamiddag een angstaanjagend incident plaats toen het cruiseschip Norwegian Prima losraakte. Een hevige rukwind zorgde ervoor dat de trossen knapten en twee loopbruggen in het water vielen. De havenautoriteiten waren snel ter plaatse om de situatie onder controle te krijgen.

vervoersarmoede

In Vlaanderen haalde Jeanine Braekenier, ook bekend als Babousch, de krantenkoppen met haar petitie tegen het schrappen van de lijnbus naar de halte Crematorium in Lochristi. Ondanks haar leeftijd van bijna 80 jaar besloot ze actie te ondernemen om de aandacht te vestigen op de dreigende vervoersarmoede en de impact van het schrappen van de buslijn op de lokale gemeenschap. Wij spraken Jeanine Braekenier die pleit voor herstel van de bushalte.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto Pitane Blue: Noël Fack en Charlène

"In min stroatse zijn 't almoal komeren. Alles wat er doar gebeurd. Niemand die kan ter passeren. Of ze worden gekierd en gekeurd."

In Gent vierden de inwoners de jaarlijkse Gentse Feesten, waarbij traditioneel veel wordt gedronken, weinig wordt geslapen en vettig eten wordt genuttigd. In het kleinste en oudste cafeetje van Gent zongen Gentenaars mee met Noël Fack en Charlène. De sfeer was uitbundig en de Gentse Feesten brachten de stad tot leven.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue

Het succes van de Gentse Feesten kan worden toegeschreven aan de rijke mix van activiteiten die worden aangeboden. Naast de vele muziekoptredens zijn er theatervoorstellingen, kunsttentoonstellingen, straattheater en nog veel meer.

Lees ook  Heb je geen BOB, gebruik dan de extra bussen en treinen tijdens carnaval

politieke onzekerheid

In Nederland was er politieke onzekerheid nadat Sigrid Kaag, voormalig minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, haar vertrek uit de politiek aankondigde. Kaag, die streed voor nieuw leiderschap, veiligheid en het beëindigen van haat en intimidatie, koos ervoor om haar politieke loopbaan te beëindigen en meer tijd aan haar gezin te besteden.

In het Overijsselse Mariënheem bleef de gevaarlijke situatie op de N35, de rijksweg die door het dorp raast, onderwerp van discussie. Hoewel er plannen waren om het probleem aan te pakken, zorgde de politieke onzekerheid na het kabinetsval ervoor dat de toekomstige aanpak onduidelijk werd.

Op technologisch gebied werden er zowel successen als problemen gemeld. De nieuwe boordcomputer taxi bleef vooruitgang boeken ondanks de politieke onzekerheid. Dit systeem heeft tot doel de taxidiensten te moderniseren en de efficiëntie te verbeteren. Aan de andere kant leek het Nederlandse e-bike-bedrijf VanMoof op weg naar een faillissement. Ondanks eerdere investeringen van 200 miljoen euro slaagde het bedrijf er niet in winst te maken en vroeg het uitstel van betaling aan.

(Tekst loopt door onder de foto)
VanMoof

Oprichters broers Ties en Taco Carlier haalden in meerdere kapitaalrondes 200 miljoen euro op maar maakten nog nooit winst.

Ook het openbaar vervoer stond in de schijnwerpers. Motorhuis, een leverancier van elektrische voertuigen, heeft in korte tijd 341 volledig elektrische voertuigen aan Noot Personenvervoer geleverd. Noot heeft de ambitie om het meest duurzame wagenpark van Nederland te creëren, en de nieuwe voertuigen dragen bij aan deze doelstelling.

Tot slot begonnen de voorbereidingen voor de treinvrije periode in Groningen in 2025. Vorig jaar werd aangekondigd dat de werkzaamheden twee jaar werden uitgesteld, maar nu nadert de deadline snel. Prorail beloofde meer duidelijkheid over de exacte data van de werkzaamheden in de zomer van 2023.

Lees ook  Wethouder van der Horst spreekt op KNV bijeenkomst over stedelijke mobiliteit

Ook op Europees niveau was er nieuws, aangezien de Europese Commissie een officiële procedure is gestart tegen Nederland vanwege het plan om de hoofdrailnetconcessie onderhands aan de NS te gunnen. De Commissie benadrukt dat de EU-mededingingsregels moeten worden nageleefd bij de gunning van openbaarvervoercontracten per spoor.

Gerelateerde artikelen:
regie
Print Friendly, PDF & Email