BLUE

Met haar petitie wil ze de aandacht vestigen op de impact van het schrappen van de buslijn op de lokale gemeenschap en de behoefte aan alternatieve vervoersmogelijkheden.

Jeanine Braekenier, beter bekend als Babousch, is bijna 80 jaar oud, maar haar leeftijd weerhoudt haar er niet van om actie te ondernemen. Enkele weken geleden startte ze een petitie om te protesteren tegen het schrappen van de lijnbus naar de halte Crematorium in Lochristi. Nu, tijdens de Gentse Feesten, zet ze zich extra in om nog meer aandacht te vragen voor haar zaak. Sinds het begin van dit jaar zijn er diverse bushaltes en ritten van De Lijn in Gent geschrapt, waaronder de lijndienst die voor veel mensen sociaal een belangrijk aandachtspunt is. Na een aantal weken actievoeren heeft Braekenier op dit moment al ruim 2160 handtekeningen verzameld.

“Ik wil mijn handtekeningen niet aan de Gentse burgemeester overhandigen, maar ga er meteen mee naar Brussel”, aldus Jeanine Braekenier wanneer wij haar spreken over haar actie. “Ik wil de petitie overhandigen aan de Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Minister Lydia Peeters.” Momenteel wordt de halte nog bediend door een belbus, maar dat vindt Braekenier niet voldoende. Als een trotse Gentse, woonachtig in Ledeberg, wil ze met de petitie vooral laten zien dat er beter naar de bevolking geluisterd moet worden. “Ik doe het niet alleen voor mijzelf, ook jonge mensen ondertekenen de petitie. Met de handtekeningen wil ik aantonen dat het noodzakelijk is om deze situatie terug te draaien.”

Met haar rollator zien we haar van terras naar terras lopen op de Koornmarkt om handtekeningen te verzamelen. Wanneer mensen uit Nederland haar petitie willen steunen, geeft ze scherp aan dat die handtekening niet geldig is. Ze wil alleen geldige handtekeningen op haar lijst, want het is haar bedoeling dat er een oplossing komt. Dit is ook de essentie van de basisbereikbaarheid waar Lydia Peeters over spreekt – een groot plan voor het openbaar vervoer dat in januari volgend jaar in Gent zal worden ingevoerd.

Lees ook  Vlaanderen maakt ombouw naar elektrische voertuigen mogelijk

“Wat begon als een persoonlijke frustratie, groeide al snel uit tot een bredere kwestie”, zegt Braekenier. “Ik realiseerde me dat ik niet de enige was die getroffen werd door het verdwijnen van deze buslijn. Veel mensen, vooral ouderen, hebben hier last van. Het is belangrijk dat we onze stem laten horen en opkomen voor onze rechten.”

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - Jeanine Braekenier, beter bekend als Babousch.

Jeanine Braekenier vindt het onbegrijpelijk dat bezoekers van het crematorium, die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, niet meer gemakkelijk naar een uitvaartplechtigheid kunnen komen sinds de bushalte bij het crematorium Westlede in Lochristi werd afgeschaft. Het staat nu al vast dat ze naar het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Peeters zal gaan. Hoewel haar doel was om 3000 handtekeningen op te halen, staat de teller op de eerste dag van de Gentse Feesten op 2160 wanneer wij haar spreken.

Bij het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters kreeg ze te horen dat ze vanaf 3000 handtekeningen een overleg zou krijgen met de minister.

Het is moeilijk te begrijpen waarom vervoersmaatschappij De Lijn de bushalte van lijn 76 bij het crematorium aan het begin van dit jaar heeft geschrapt. Deze halte is van groot belang voor veel mensen, ook al zijn er mogelijk minder reizigers gedurende de dag in vergelijking met andere haltes. De dichtstbijzijnde halte bevindt zich aan de drukke Antwerpsesteenweg, een aanzienlijke afstand verderop die voor ouderen die slecht ter been zijn bijna onmogelijk te bereiken is.

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Liften, een eeuwenoude manier van reizen, maakt een moderne comeback
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email