WEEK VAN

Reizigers zijn in conflict met Ryanair over compensatierechten na annuleringen vanwege pilotenstakingen.

Het hart van de Formule 1-puls klopte dit weekend in de Belgische Ardennen, waar de felgekleurde oranje zee van Verstappen-fans stroomde naar het circuit van Spa-Francorchamps. De sportieve internationale ontmoetingsplaats was druk bezocht, ondanks de files op de belangrijkste toegangswegen.

Het noodweer van afgelopen week veroorzaakte flinke schade aan auto’s, campers en caravans. Verzekeraars hebben er hun handen vol aan. Ook de ANWB en VAB kregen meer dan tweehonderd meldingen binnen over schade aan auto’s en caravans. De enorme hagelstenen van het Gardameer waren nog niet helemaal verteerd of daar was de drukste zaterdag van de zomer, het wisselweekend.

De reclamecampagnes van deelscooterbedrijf Felyx zijn onder vuur genomen door de Reclame Code Commissie vanwege misleidende claims. Pukkelpop daarentegen laat zijn ecologische ambities zien door de kleedkamers van artiesten per schip te vervoeren. Dit is een voorbeeld van hoe evenementen proberen hun milieu-impact te minimaliseren.

Ander nieuws kwam uit Antwerpen, waar vanaf 1 augustus een nieuw parkeerbeleid van kracht werd. Deze maatregel, bedoeld om de binnenstad aantrekkelijker te maken voor voetgangers, kan door sommige ondernemers als een financiële klap worden ervaren. Echter, de deelmobiliteit blijft ongewijzigd. Deelwagens van professionele diensten zoals Poppy, Cambio, Green Mobility en Miles Mobility kunnen nog steeds kosteloos parkeren in het historisch centrum.

Buitenlandse aandacht was er ook voor Nederland. Drie prominente scheepswerven, Naval Group, Saab Kockums en Thyssenkrupp Marine Systems, hebben hun offertes ingediend voor de levering van vier nieuwe onderzeeboten aan de Nederlandse Defensie. Tragisch was de catastrofale brand op het vrachtschip Fremantle Highway ten noorden van Ameland, waarbij één bemanningslid om het leven kwam. Het schip had 3000 auto’s aan boord en het vuur verspreidde zich razendsnel.

Lees ook  Parijs voert strijd tegen SUV op met verhoogde parkeertarieven

Deze week was er nog een interessant stukje nieuws: dassenburchten in het spoor bij Voerendaal zorgden ervoor dat er geen treinen reden tussen Heerlen en Valkenburg. In Nederland kondigde ProRail maatregelen aan na het ontdekken van constructiefouten bij het viaduct Zuidweg in Zuid-Holland. Tot waarschijnlijk 2025 moeten hogesnelheidstreinen op dit traject hun snelheid matigen tot maximaal 80 kilometer per uur.

Niet enkel stakende piloten maar ook klimaatactivisten verpesten deze zomer de vakantie van veel reizigers.

In Frankrijk werd de A79 de eerste snelweg waar op volledig elektronische wijze tol werd geheven. Deze innovatie leverde echter ook risico’s op, aangezien veel chauffeurs zich niet bewust waren van de nieuwe regels en boetes tot 375 euro riskeerden. Klimaatactivisten van de groep ‘Letzte Generation’ (Laatste Generatie) blokkeerden tijdelijk de Brennerpas in Oostenrijk, een populaire route voor vakantiegangers om de Alpen te doorkruisen.

schadevergoeding

Deze week eindigde met een waarschuwing van de juriste van het Europees Centrum voor de Consument. Ze bekritiseerde Ryanair’s bewering dat reizigers geen recht hadden op E261-compensatie vanwege een aanstaande pilotenstaking, en legde uit dat reizigers inderdaad recht hadden op compensatie. “Ze liegen: je hebt wél recht op schadevergoeding”. Volgens Ryanair hebben reizigers geen recht op de E261-compensatie omdat ze meer dan 14 dagen op voorhand zijn ingelicht. Dat staat in een mail die Ryanair aan reizigers stuurde die getroffen zijn door de aanstaande pilotenstaking in Charleroi.

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Parijs voert strijd tegen SUV op met verhoogde parkeertarieven
regie
Print Friendly, PDF & Email