Pitane Image

Een tweede staking midden in het zomerseizoen, de directie toont geen enkel respect voor het personeel én de reiziger.

Het zomerseizoen is het moment waarop veel gezinnen, koppels en soloreizigers uitkijken naar hun welverdiende vakantie. Een moment van rust, ontspanning en even weg van de dagelijkse sleur. Het is dan ook extra frustrerend wanneer dit wordt verstoord door onvoorziene factoren zoals stakingen. De recente staking van de Belgische Ryanair-piloten, die leidde tot de annulering van 120 vluchten op de luchthaven van Charleroi, zorgde voor een storm van verontwaardiging en wanhoop bij talloze reizigers.

Niet alleen waren honderden passagiers direct gedupeerd door de annuleringen, maar ook de aankondiging van een nieuwe staking midden in het drukke zomerseizoen wakkert de onzekerheid en frustratie alleen maar aan. Wat bedoeld is als een tijd van ontspanning, verandert voor velen in een nachtmerrie van gestrand zijn op luchthavens, op zoek naar alternatieve vervoersmogelijkheden en onvoorziene extra kosten.

De kern van het probleem ligt natuurlijk bij de onvrede van de piloten en het gebrek aan respect dat volgens vakbond CNE door Ryanair wordt getoond. Hoewel het begrijpelijk is dat de piloten voor hun rechten en arbeidsomstandigheden vechten, wordt hierbij de impact op de vakantieganger vaak onderschat.

(Tekst loopt door onder de foto)

Had je al visioenen van jezelf liggend op een Spaans strand? Goed nieuws: Charleroi Airport heeft ook bankjes!

Ryanair’s reactie, zoals geciteerd in De Standaard, doet het voorkomen alsof het bedrijf zich distantieert van de problematiek. Door te zeggen dat het de piloten vrijstaat om te staken, wordt een passieve houding aangenomen en lijkt de luchtvaartmaatschappij zich te onttrekken aan haar verantwoordelijkheid om een oplossing te vinden.

Lees ook  Ultimatum voor Arriva, vakbond FNV Streekvervoer dreigt met stakingen

Waar blijft het middenveld? Is er geen ruimte voor een constructieve dialoog tussen de directie en haar personeel? Waarom moeten duizenden reizigers de dupe worden van een intern conflict? Het lijkt erop dat beide partijen – zowel de luchtvaartmaatschappij als de vakbond – vergeten dat de reiziger de echte klant is. Zij betalen voor een dienst die nu niet wordt geleverd.

Terwijl de piloten en de luchtvaartmaatschappij hun geschillen uitvechten, blijft de vakantieganger in de kou staan. Zij verdienen beter dan dit. Ze verdienen respect, informatie en bovenal de dienst waarvoor ze hebben betaald. Het wordt tijd dat beide partijen hun verantwoordelijkheid nemen en werken aan een oplossing waarbij de reiziger niet als speelbal wordt gebruikt in een groter spel van macht en onvrede.

Gerelateerde artikelen:
NS
Print Friendly, PDF & Email