taxibedrijven

We kunnen verwachten dat Pukkelpop en andere festivals blijven zoeken naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verminderen.

De 36ste editie van Pukkelpop steekt letterlijk van wal. Pukkelpop, het gerenommeerde Limburgse muziekfestival, zet opnieuw een stap in de richting van duurzaamheid door gebruik te maken van de binnenvaart. In een nieuwe milieuvriendelijke zet, worden dit jaar de kleedkamers voor artiesten, waaronder die van de internationale popster Billie Eilish, per schip vervoerd naar Kiewit.

Sinds 2015 heeft het Hasseltse muziekfestival Pukkelpop de binnenvaart omarmd voor het vervoer van backstagemateriaal. Wat begon met eenvoudige transporten, groeide al snel uit naar een uitgebreid gebruik van containers in 2016. Het jaar daarop, in 2017, vervoerden ze zelfs het gehele hoofdpodium via de waterweg. In de jaren die volgden, concentreerde het festival zich op decoratieve containers, die zowel in functie als in stijl bijdroegen aan de unieke festivalervaring.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, prees de inzet van Pukkelpop. “Door deze innovatieve samenwerking in de spotlights te zetten, hopen we nog meer bedrijven te overtuigen van de voordelen van de binnenvaart.”

Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv, voegde eraan toe dat de uitbreiding van Pukkelpop’s capaciteit, met plannen om in 2023 meer festivalgangers te verwelkomen, niet hoeft te leiden tot een evenredige toename van de uitstoot: “Dankzij de binnenvaart wordt de schaal vergroot, maar groeit de uitstoot niet mee.”

Chokri Mahassine. de organisator van Pukkelpop kan trots zijn over het besluit om zich bij de Green Deal aan te sluiten. Het is een weerspiegeling van de grotere beweging in de festivalindustrie om milieubewuster te worden. Deze toewijding wordt niet alleen door Pukkelpop gedeeld, maar ook door vele andere festivals in Europa en daarbuiten.

Begin deze zomer, 23 juni, gaven 89 stakeholders hun steun aan de Green Deal Binnenvaart. Hiermee streven ze naar een emissieloze binnenvaart tegen 2050. Pukkelpop heeft zich bij deze beweging aangesloten als de negentigste handtekening, waarmee ze hun toewijding aan duurzaamheid en innovatie nogmaals benadrukken. Terwijl fans uitkijken naar de optredens van hun favoriete artiesten, kunnen ze ook trots zijn op het feit dat ze deelnemen aan een evenement dat zich inzet voor een betere toekomst voor iedereen.

(Tekst loopt door onder de foto)
Zanger Billie Eilish met een Gucci outfit arriveert op het 10e jaarlijkse LACMA Art (Photo by Xavier Collin/Image Press Agency)

Bij de keuze voor binnenvaart profiteren bedrijven niet alleen van een aanzienlijke CO₂-reductie, maar ook van potentiële kostenbesparingen. Bovendien helpt het om vertragingen op terminals en verkeersopstoppingen te omzeilen, wat de logistieke efficiëntie ten goede komt.

Met de hernieuwde samenwerking en de ondersteuning van initiatieven zoals de Green Deal, zet Pukkelpop zich niet alleen in voor een betere festivalervaring, maar ook voor een groenere en duurzamere toekomst voor de regio en daarbuiten. In de toekomst kunnen we verwachten dat Pukkelpop en andere festivals blijven zoeken naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verminderen, en de Green Deal is slechts het begin van deze reis. 

Gerelateerde artikelen:
Chiron
Print Friendly, PDF & Email