WEEK VAN

Toch, als je denkt de wegen en het weer te ontvluchten door de trein te nemen, denk dan nog eens goed na.

Deze week leek heel Europa één grote snelweg te zijn geworden. Vakantieverkeer zorgde voor langdurige files, met stippen van auto’s die zich uitstrekten van Frankrijk tot Oostenrijk. Als je deze week een reis rondom München maakt, wens ik je veel geduld toe.

Maar wanneer je besloot om de drukte van de wegen te ontvluchten en een meer schilderachtige route langs de rivier de Po in Italië te nemen, heb je wellicht genoten van het uitzicht op technisch vernuft en prachtige landschappen. Terwijl de Po zich een weg baant door de Alpen naar de Adriatische Zee, toont het de harmonie tussen mens en natuur.

Helaas kan die harmonie snel worden verstoord. Kijk naar de vakantiegangers in Slovenië, waar hevige regenval de vakantie verstoorde. De dam in de rivier de Mur bij Dolnja Bistrica was getroffen, wat heeft geleid tot evacuaties in ten minste tien verschillende plaatsen. Het exacte aantal mensen dat is getroffen of geëvacueerd moet worden, is momenteel nog onbekend. De overstromingen daar zijn een harde herinnering aan de kracht van de natuur.

Vakantie moet een moment van rust zijn, maar een snurkende symfonie van je partner kan dat snel verstoren. Gelukkig biedt de Truiense reisorganisatie ‘De Blauwe Vogel’ nu een innovatieve oplossing. Snurkers aan de ene kant, vredig slapende partners aan de andere – gescheiden door een geluiddichte deur. Overdag open voor gezelligheid, ’s nachts gesloten voor rust. Briljant!

Lees ook  Vlaanderen maakt ombouw naar elektrische voertuigen mogelijk
(Tekst loopt door onder de foto)

Dit was de week van de gedeelde wegen en de reiservaring, waarin velen van ons leerden dat de reis soms even belangrijk kan zijn als de bestemming.

Toerisme kent zijn uitdagingen, zeker nu de kustgebieden, normaliter bruisend van activiteit, een klap krijgen van het tegenvallende weer en stijgende prijzen. Waar steden hun straten en pleinen vol zien lopen, is het contrast pijnlijk zichtbaar aan de kust. Maar, zoals met elke uitdaging, is er ook een kans. Het moment om te herzien hoe we toeristen aantrekken en behouden. Creativiteit en aanpassingsvermogen zullen de toon zetten voor de toekomst. Maar als de voorspellingen kloppen, kunnen we uitkijken naar betere tijden want de zomer lijkt volgende week terug te keren.

Technologiebedrijven zoals Uber en VanMoof hebben hun ups en downs. Terwijl Uber eindelijk winst boekt, is VanMoof op zoek naar een doorstart. Het toont aan dat vooruitgang en vernieuwing altijd gepaard gaan met hobbels op de weg. Op zakelijk gebied was Uber het gesprek van de week, waarbij hun symbolische winst en zwarte cijfers de aandacht trokken. Tegelijkertijd wacht VanMoof, een fietsmerk dat eens een symbool van duurzaamheid en innovatie was, op een mogelijke overname.

En nu we het toch over de taxi hebben, even tijd voor het woord: data. Een woord dat zowel angst als kansen oproept. Wanneer je ergens in de file staat, zou je de extra reistijd kunnen gebruiken om het nieuwe EU-beleid over databeveiliging in taxi’s te begrijpen want in Europa wordt hard gewerkt aan de toekomst. In het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft de EU besloten om de dataopslag binnen haar grenzen te regulariseren. Een stap richting een geïntegreerde digitale markt. Het draait hierbij niet om persoonlijke data, maar om niet-persoonlijke data.

Lees ook  Meer aandacht voor hoe taxivoorschriften de mobiliteit kunnen beperken

Ook op onze fysieke wegen zijn er veel veranderingen. Wegwerkzaamheden zijn een constant aspect van het zomerlandschap. Maar deze verstoringen zijn nodig om de kwaliteit van onze infrastructuur te waarborgen. Het is een tijdelijke overlast voor een duurzamere toekomst. Door het OV-landschap zien komen we alles te weten over dassenburchten. Veranderingen door spoorwerkzaamheden kunnen dus het landschap van het dierenrijk domineren.

Gerelateerde artikelen:
Zwolle
Print Friendly, PDF & Email