Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

In Nederland kun je niet je eigen kenteken kiezen, om foute combinaties te voorkomen.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft een opmerkelijke vergissing gemaakt bij de uitgifte van nieuwe kentekens voor lichte bedrijfswagens. De RDW heeft, tegen de gebruikelijke richtlijnen in, 42 kentekens uitgegeven met de combinatie ‘BBB’, een afkorting die ook bekend staat als de initialen van de politieke partij BoerBurgerBeweging. Deze fout kwam aan het licht bij de introductie van een nieuwe kentekenreeks, genaamd ‘sidecode 12’, specifiek voor voertuigen zoals busjes en pick-ups met een zogenaamd ‘grijs kenteken’.

De eerste bedrijfsauto die met dit nieuwe kenteken werd geregistreerd was een Ford Transit Connect, gemarkeerd met het kenteken V-01-BBB. Deze fout viel meteen op, aangezien politieke benamingen normaal gesproken zijn opgenomen in de lijst van verboden kentekens, samen met andere gevoelige of ongepaste combinaties zoals NSB, VVD, PVV en SGP.

De vergissing werd bevestigd door de persvoorlichter van de RDW. Zij verklaarde dat het uitgeven van kentekenbewijzen met de letter ‘B’ aan het begin van een drieletterige combinatie een onbedoelde fout was. De RDW heeft snel ingegrepen door over te schakelen naar de letter ‘D’, wat technisch de eenvoudigste en snelste oplossing bleek.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: RDW - Eerste blauwe kentekenplaat

In tegenstelling met België is het in Nederland niet mogelijk om een gepersonaliseerd kenteken te kiezen. Momenteel bevinden we ons in de kentekenreeks met sidecode 10, die de opstelling ‘X-000-XX’ volgt. Hoewel er weinig ruimte is voor humoristische combinaties in deze reeks, zijn er in de toekomst meer mogelijkheden met de overgang naar sidecode 11, die de structuur ‘XXX-00-X’ zal hebben.

De RDW heeft echter al preventieve maatregelen genomen door alle klinkers uit het kentekenalfabet te verwijderen, waardoor combinaties als ‘KAK’ of ‘TOF’ niet zullen voorkomen. Bovendien zijn er diverse afkortingen en woorden die, hoewel technisch mogelijk, niet wenselijk zijn en daarom op de verboden lijst staan. Dit omvat politieke partijnamen en andere gevoelige of aanstootgevende combinaties zoals GVD, KKK, KVT, LPF, NSB, PKK, PSV, PVV, SGP, TBS, VVD, SS en SD.

Gerelateerde artikelen:
STARTPAKKET