Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Terwijl Felyx streeft naar stabilisatie en groei, zal de komende tijd cruciaal zijn voor het bedrijf om zijn positie in de markt te handhaven en te versterken.

Het Nederlandse deelscooterbedrijf Felyx, bekend om zijn elektrische scooters die in diverse steden beschikbaar zijn, staat voor financiële uitdagingen. Een gedetailleerde analyse van de jaarverslagen van Felyx en haar dochterondernemingen, zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel, onthult een toenemend verlies en een dringende behoefte aan nieuwe financiering om het bedrijf draaiende te houden. Dit komt temidden van een reeks tegenslagen, waaronder tegenvallende marktomstandigheden en het missen van een cruciale vergunning in Amsterdam, wat het voortbestaan van Felyx in gevaar brengt.

Na analyse van de jaarcijfers is het voor het Financieel Dagblad duidelijk dat het verlieslatend deelscooterbedrijf Felyx nieuwe financiering nodig heeft. In 2022 liepen de verliezen van Felyx op tot een nettoverlies van €16,2 miljoen, een aanzienlijke toename ten opzichte van het verlies van €12,3 miljoen het jaar ervoor. Deze financiële tegenvaller resulteerde in het volledig verdampen van het eigen vermogen van Felyx Sharing Holding. Als reactie op deze ontwikkeling heeft Felyx een reorganisatie doorgevoerd en een nieuw bedrijfsplan opgesteld, met als doel het tij te keren.

Begin 2023 wist het bedrijf €6,8 miljoen aan nieuwe financiering te beveiligen van zijn aandeelhouders, waaronder investeringsmaatschappij De Hoge Dennen Capital en investeerder Anne-Marie Rakhorst, die eerder al significant hadden geïnvesteerd in het bedrijf. Deze financiële injectie was een cruciale stap voor Felyx om zijn bedrijfsvoering voort te zetten.

De uitdagingen voor Felyx werden verder verergerd door de invoering van een helmplicht voor snorfietsers, wat direct impact had op het gebruik van de elektrische deelscooters. Daarnaast had slecht weer en economische onzekerheid een negatieve invloed op de vraag. Dit alles resulteerde in een langdurige periode van operationele verliezen, terwijl er juist winst werd verwacht.

(Tekst loopt door onder de foto)
helmplicht zet de rem op de groei deelscooter bedrijven

De invoering van de helmplicht voor snorfietsers, en daarmee ook voor gebruikers van elektrische deelscooters zoals die van Felyx, markeert een significant keerpunt in de Nederlandse mobiliteitssector. Deze maatregel, bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten, heeft directe gevolgen gehad voor het gebruiksgemak en daarmee de populariteit van deelscooterdiensten. Voor Felyx, een pionier in het aanbieden van elektrische scooters op aanvraag, vormde dit een onvoorziene hindernis in hun bedrijfsvoering.

Ondanks alle tegenslagen blijft Felyx optimistisch over de toekomst schrijft het Financieel Dagblad. Volgens de autuer van het stuk benaderen CEO Daan Becker, die in april het roer overnam van Quinten Selhorst, en financieel bestuurder Maarten Strijers dat er een oplossing in zicht is. Strijers merkte op dat, hoewel hij geen verdere details kon geven, er een proces van afhandeling gaande is en dat hij in maart meer informatie verwacht te kunnen delen.

De situatie rond Felyx onderstreept de uitdagingen waarmee start-ups in de mobiliteitssector worden geconfronteerd, vooral in een tijd van economische onzekerheid en snel veranderende regelgeving. Terwijl Felyx streeft naar stabilisatie en groei, zal de komende tijd cruciaal zijn voor het bedrijf om zijn positie in de markt te handhaven en te versterken. 

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
STARTPAKKET