Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Elektrisch rijden biedt aanzienlijke besparingen op operationele kosten, vooral wanneer de auto voornamelijk thuis of op het werk wordt opgeladen.

Het opladen van elektrische auto’s heeft verschillende kostenaspecten die afhankelijk zijn van diverse factoren zoals de locatie van het opladen, het type laadstation, en of de eigenaar gebruik maakt van zonnepanelen. In dit artikel bekijken we de kosten voor het laden van een elektrische wagen, zowel thuis als bij openbare laadpalen, en vergelijken deze met de kosten voor het rijden op traditionele brandstoffen zoals benzine en diesel.

Het thuis opladen van een elektrische auto is over het algemeen goedkoper dan opladen bij een openbaar laadpunt. De kosten voor thuis opladen kunnen variëren van €0,25 tot €0,35 per kWh, afhankelijk van de elektriciteitsprijzen en of men gebruik maakt van zonnepanelen. Aanzienlijke besparingen zijn mogelijk voor diegenen die thuis zonnepanelen hebben geïnstalleerd. Deze kunnen de elektriciteitskosten aanzienlijk drukken, soms tot nagenoeg nul, vooral als de zon voldoende energie levert voor het opladen van de auto.

Aan de andere kant zijn de kosten voor het opladen bij openbare laadpalen hoger, vanwege de servicekosten die bovenop de normale elektriciteitsprijzen komen. De prijzen bij openbare laadstations variëren aanzienlijk en kunnen oplopen van €0,33 tot €0,61 per kWh, afhankelijk van de locatie in Nederland.

Het rijden op elektriciteit is vaak goedkoper dan rijden op benzine of diesel. Wanneer u thuis of op het werk kunt opladen, zijn de operationele kosten van een elektrische auto beduidend lager dan die van auto’s op traditionele brandstoffen. Dit contrast wordt nog duidelijker met het hogere kostenplaatje van openbare laadpalen, hoewel elektrisch rijden zelfs dan vaak nog steeds voordeliger kan zijn.

Lees ook  Vakantie: nieuwe regels voor elektrische voertuigen op Griekse veerboten
(Tekst loopt door onder de foto)
snelladen
Foto: © Pitane Blue - snelladen tot 300KW

Elektrische wagens spelen een sleutelrol in alle toekomstige mobiliteitsplannen. Om deze auto’s succesvol te gebruiken, moet je ze natuurlijk vlot kunnen opladen.

De snelheid waarmee een auto wordt opgeladen, kan ook invloed hebben op de kosten. Snelladen is over het algemeen duurder dan standaard laden. Bijvoorbeeld, snelladen kan tot €0,65 per kWh kosten, terwijl thuisladen of laden op het werk behoorlijk goedkoper kan zijn. De tijd die nodig is om een elektrische auto op te laden varieert ook; een standaard laadbeurt thuis kan vele uren duren, terwijl snelladen aanzienlijk sneller is, maar tegen hogere kosten.

laadpalen

Bij de overstap naar elektrisch rijden komt de keuze van een geschikte laadpaal voor thuis prominent naar voren. Vaste laadpalen vormen een veelvoorkomende oplossing voor thuisgebruik. Ze zijn permanent geïnstalleerd, vaak aan een muur of op een paal, en kunnen zowel met als zonder vaste laadkabel worden geleverd. Dit type laadstation is bijzonder handig voor huishoudens waarbij de elektrische auto regelmatig thuis wordt opgeladen. Bovendien kan de keuze voor een model met of zonder vaste kabel belangrijk zijn afhankelijk van de variëteit aan elektrische auto’s binnen het huishouden of bezoekers met andere auto’s.

Daarnaast bestaan er laadpalen met een socket, die geen vaste kabel hebben en waarbij de gebruiker verschillende soorten laadkabels kan aansluiten. Dit type laadpaal biedt maximale flexibiliteit, vooral nuttig in huishoudens met meerdere elektrische voertuigen of waar regelmatig gasten met verschillende types elektrische auto’s over de vloer komen.

Deze keuze wordt sterk bepaald door individuele behoeften, technische mogelijkheden van de woning en het type elektrische voertuig. Er is een breed scala aan laadpalen beschikbaar, elk met specifieke kenmerken die inspelen op verschillende situaties en voorkeuren.

Slimme laadpalen bieden geavanceerde functies zoals laadbeheer via een app, waarmee gebruikers het laden kunnen inplannen tijdens daluren om kosten te besparen en het energieverbruik kunnen optimaliseren. Dit helpt niet alleen bij het verlagen van de elektriciteitskosten, maar ook bij het voorkomen van overbelasting van het thuisnetwerk, een cruciaal aspect voor de stabiliteit van de huishoudelijke energievoorziening.

Lees ook  Vakantie: nieuwe regels voor elektrische voertuigen op Griekse veerboten

Voor huishoudens die behoefte hebben aan snel laden, zijn er specifieke oplossingen zoals 3-fase laadpalen. Deze maken gebruik van krachtstroom en zijn vooral geschikt voor auto’s met een groot accupakket of voor gebruikers die snel hun voertuig willen opladen. De keuze tussen een laadpaal met een Type 1 of Type 2 connector hangt af van het type auto en wat in Europa het meest voorkomt, waarbij Type 2 de standaard is.

Voordat men overgaat tot de aanschaf van een laadpaal, is het van belang goed advies in te winnen. Een professionele installateur kan niet alleen adviseren over de meest geschikte optie, maar ook de technische haalbaarheid beoordelen en noodzakelijke aanpassingen aan de huisinstallatie identificeren. Dit is essentieel om te zorgen voor een veilige en efficiënte installatie die aan alle behoeften voldoet.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
AppStores