Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De provincie Utrecht sluit zich als eerste provincie aan bij de City Deal Fietsen voor Iedereen.

De stad Gent was dit jaar de trotse gastheer van de prestigieuze fietsconferentie Velo-city, het vlaggenschip van de Europese Fietsersfederatie (ECF). Dit vierdaagse evenement, dat jaarlijks plaatsvindt in een andere wereldstad, verzamelt beleidsmakers, academici en industriëlen om de toekomst van de fiets te bespreken en te vormgeven. Na eerdere edities in Ljubljana en Leipzig, was het dit jaar de beurt aan Gent om meer dan 1.400 deelnemers uit meer dan 60 landen te verwelkomen.

De conferentie ging afgelopen dinsdag spectaculair van start in ’t Kuipke, een iconische locatie in Gent. Tijdens de openingsceremonie werd Gent bekroond met een internationale prijs voor zijn uitstekende fietsinfrastructuur. De jury prees de stad om zijn 500 kilometer aan kwalitatieve fietspaden en meer dan 60 fietsbruggen en tunnels, die de veiligheid van fietsers op gevaarlijke kruispunten aanzienlijk verbeteren. 

Een van de hoogtepunten van de conferentie was de aankondiging van de nieuwe Annie Vande Wielebrug, die over de Watersportbaan loopt. Deze brug, die dagelijks door 3.000 fietsers en voetgangers gebruikt zal worden, verbindt belangrijke punten in de stad en zal een grote bijdrage leveren aan de bereikbaarheid per fiets richting het station.

(Tekst loopt door onder de foto)
Velo-City
Foto: Gent Velo-City

De conferentie was niet alleen een podium voor Gent, maar ook voor andere steden die baanbrekend werk verrichten op het gebied van fietsvriendelijkheid. Bologna in Italië ontving een prijs voor zijn beleid om de maximumsnelheid in de meeste straten te verlagen naar 30 kilometer per uur, wat heeft geleid tot een toename van 30 procent in het fietsgebruik. Lyon in Frankrijk werd geprezen voor zijn ambitieuze plan om ervoor te zorgen dat tegen 2030 alle inwoners binnen tien minuten toegang hebben tot een goed fietspad. Quelimane in Mozambique werd erkend als de fietsstad van Afrika vanwege de aanleg van het eerste fietspad in het land en de actieve inzet van zijn fietsende burgemeester.

Lees ook  Vernieuwde tramlijn T4: verbeterde verbindingen in Gent

provincie Utrecht

Naast de focus op infrastructuur was er ook goed nieuws vanuit de provincie Utrecht. Deze Nederlandse provincie sloot zich als eerste aan bij de City Deal Fietsen voor Iedereen, een initiatief dat erop gericht is fietsen voor iedereen toegankelijk te maken. Ewoud Vink, Senior beleidsmedewerker fiets (strategie) bij Provincie Utrecht, vertegenwoordigde de provincie en werd feestelijk verwelkomd tijdens de conferentie. “Wij kijken enorm uit naar een vruchtbare samenwerking met alle partners: toegang tot een veilige fiets hebben en de vaardigheid om te kunnen fietsen!”, aldus Vink een een reactie.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Gent Velo-City

Tijdens de Velo-city conferentie in Gent werd ook een belangrijke stap gezet voor de provincie Utrecht. Utrecht heeft zich namelijk als eerste provincie aangesloten bij de City Deal Fietsen voor Iedereen. Dit initiatief heeft als doel fietsen toegankelijker te maken voor alle inwoners, ongeacht hun achtergrond of woonplaats.

De Velo-city conferentie, die voor het eerst plaatsvond in 1980, blijft een cruciale rol spelen in het stimuleren van fietsgebruik wereldwijd. Door steden een platform te bieden om best practices te delen en innovaties te presenteren, draagt de conferentie bij aan een duurzame en fietsvriendelijke toekomst. Gent heeft met deze editie laten zien dat het een voorbeeld is voor andere steden, niet alleen binnen Europa, maar wereldwijd.

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Gentse Feesten 2024: Alles wat je moet weten over de aankomende festiviteiten
Blablabla