Wie een jaar geleden op reis zou vertrekken krijgt binnenkort eindelijk waar voor eigen geld. Na 12 maanden van tevergeefs wachten is de beloning in zicht en moeten de vouchers uitbetaald worden. Brancheorganisatie ANVR en veel reiskantoren kijken met spanning uit naar de komende periode. Consumenten hebben het recht op volledige terugbetaling tot uiterlijk twaalf maanden na de uitgifte van een voucher. Ruim 600 miljoen aan reisvouchers moeten de komende weken worden uitbetaald.

Nederlanders willen massaal weg. GfK-onderzoek van reissector ANVR afgelopen week toont aan dat maar liefst 84% van de Nederlanders toe is aan vakantie waarvan meer dan de helft een bestemming ergens in Europa op het oog heeft. Ondanks verwoede pogingen van Frank Oostdam, voorzitter ANVR, en de reissector wil het maar niet lukken om massaal te boeken.  We blijven nog verplicht in eigen land wat een omzetdaling van 85% in de sector heeft veroorzaakt. Erger nog, het advies van het kabinet om niet naar het buitenland te reizen, werd deze week verlengd tot 15 april. Bedrijven doen er alles aan om klanten te bewegen alsnog een reis te boeken en het voucher in te zetten voor een nieuwe reis. 

Toch wil een overgrote meerderheid zijn geld terug omdat er geen perspectief is geboden voor een nieuwe reis. De wereld zit op een paar landen na nog steeds op slot en tenslotte wil niet iedereen naar Dubai of IJsland. Ondertussen hebben al meer dan driehonderd reisondernemers zich gemeld voor het noodfonds, dat loopt via de SGR. Om te voorkomen dat de reisbedrijven in grote liquiditeitsproblemen komen, heeft de overheid een voucherfonds in het leven geroepen. Mooi initiatief, maar het fonds moet nog groen licht krijgen van de Europese Commissie. Pas na goedkeuring kan de overheid en de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) starten met de uitbetaling aan de ondernemers.

boter bij de vis

Veel klanten hebben nooit een voucher geaccepteerd en wilden boter bij de vis zien. Dat heeft de afgelopen maanden tot grote rellen geleid. Van de nieuwe boekingen wordt ruim de helft met vouchers betaald, maar gezien het lage percentage boekingen blijft een enorm bedrag opvraagbaar in de komende twee maanden. Onze redactie schrijft al bijna een jaar dat een klant een voucher niet hoeft te accepteren. In het verleden hebben wij zaken behandeld van Sunweb en Airtrade die op een zelfde wijze klanten aan het lijntje hielden om zo de termijn op te rekken en uitbetaling van een ongevraagd voucher uit te stellen. Elke keer opnieuw komen consumenten in problemen door de houding van veel reisorganisaties. 

ANVR-reisondernemingen volgen het reisadvies van Buitenlandse Zaken. De sector dringt  echter bij het kabinet er op aan bestemmingen binnen en ook buiten de EU individueel te beoordelen of zij bereisd kunnen worden. En boek je nu enthousiast jouw reis en staat jouw vakantiebestemming komende zomer toch nog op oranje, dan voert de reisorganisatie niet uit en ontvang jij alsnog je reissom terug. Als reizen weer kan en mag, zullen reisorganisaties er alles aan doen om je zoveel als mogelijk te laten genieten van een ‘normale’ vakantie; al zullen we in dit ‘nieuwe normaal’ voorlopig wel te maken hebben met lokale regels.     

Lees ook: Dringende oproep ANVR: ‘Gebruik je vouchers zodra het kan’

TUI desk Eindhoven in coronatijden
Print Friendly, PDF & Email