TUI daagt zijn eigen klanten voor de rechter omdat de reisorganisatie een geding over vouchers wil aanvechten van de Geschillencommissie Reizen. Volgens de Consumentenbond moet de reisorganisator zich diep schamen om gelijk te willen krijgen over de rug van hun eigen klanten. De Geschillencommissie vindt unaniem dat TUI zich aan de wet moet houden. Ook is afgesproken is dat ANVR-leden, dus ook TUI, zich aan dat oordeel van de rechter moet houden bij conflicten.

Onze redactie schrijft al bijna een jaar dat een klant een voucher niet hoeft te accepteren. In het verleden hebben wij zaken behandeld van Sunweb en Airtrade die op een zelfde wijze klanten aan het lijntje hielden om zo de termijn op te rekken en uitbetaling van een ongevraagd voucher uit te stellen. Elke keer opnieuw komen consumenten in problemen door de houding van veel reisorganisaties. 

Voorzitter Frank Oostdam van reiskoepel ANVR staat achter TUI en laat weten aan De Telegraaf

De Geschillencommissie is in het leven geroepen om te oordelen over dingen die tijdens de reis misgaan, niet over betalingskwesties. Het is een foute beslissing om deze zaken toch te behandelen. Dat de consument recht heeft op geld terug, is niet bestreden. Onze vouchers geven slechts maximaal een jaar uitstel in een extreem moeilijke coronatijd, die niemand had kunnen voorzien.

geen perspectief, stop met boeken

Wij begrijpen dat reisorganisaties ongevraagd in de problemen zijn gekomen in maart vorig jaar, maar daar moet de consument nu niet voor opdraaien. Afgelopen weekend twitterde Oostdam nog dat het niet verboden is om reizen te boeken, ondanks het reisverbod van het kabinet, en riep consumenten om dit toch te doen. Zijn stelling is dat nog niemand ziek is geworden van het boeken van een reis. Begrijpelijk, want het doel is wellicht voor maart alsnog zoveel mogelijk vouchers om te zetten in reizen zodat deze straks niet meteen in aanmerking komen voor uitbetaling.

Ondanks zijn eerdere uitspraak dat niemand dit had kunnen voorzien, is het fout om zonder enig perspectief op een veilige reisdatum door te gaan mensen aan te zetten te boeken. Het nu boeken van reizen zorgt achteraf voor maandenlange ellende om betaalde reissommen terug te krijgen. Het zelf veroorzaakte wanvertrouwen in de reissector is te wijten aan de wijze waarop reisorganisaties keer op keer omgaan met vragen van klanten. Vandaag is het reeds zover dat niet de klantendienst maar de juridische dienst vragen beantwoord van reizigers bij het verzoek vouchers te verzilveren. 

Wij willen deze gedupeerden gratis voor de rechter bijstaan. TUI zit hier duidelijk verkeerd en wekt veel irritatie op met het dissen van de Geschillencommissie, waar iedereen zich aan heeft gecommitteerd. TUI wil kennelijk de wet ter discussie stellen.

Vanaf maart moet er 400 miljoen euro aan tegoedbonnen voor pakketreizen uitgekeerd worden, maar in werkelijkheid staat er veel meer uit. Reisbrancheorganisatie ANVR heeft begrip voor de situatie dat de huidige lockdown moet worden verlengd om het oplopende aantal besmettingen de baas te blijven, maar de reissector heeft er totaal géén begrip voor dat zij als enige sector ‘op slot’ staat tot eind maart. De reissector pleit ervoor daarin gelijk op te lopen met andere sectoren, en is ook benieuwd naar de aanvullende maatregelen die tegemoet komen aan alle geledingen binnen de reissector; zelfstandige reisagent, reisbureaus en reisorganisaties, zowel groot als klein.

Lees ook: Dringende oproep ANVR: ‘Gebruik je vouchers zodra het kan’

TUI Rijswijk
Print Friendly, PDF & Email