Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het schepencollege sluit een akkoord met De Lijn en de busmaatschappijen Flixbus, BlaBlaBus, Mobiman en Airport Express over een halteplaats.

Al jaren vormen de Flixbussen een doorn in het oog van de stad en De Lijn. Stad Antwerpen laat om de druk van de internationale buslijnen op het Koningin Astridplein te verminderen, enkele busmaatschappijen uitwijken naar perron B5 op de Franklin Rooseveltplaats. De stadsbestuur wil al langer auto- en busverkeer zoveel mogelijk weren op het plein. Het gaat om een proefproject van zes maanden. 

Omdat bussen en trams van De Lijn met regelmaat hinder ervaren van de internationale buslijnen werd naar een alternatief gezocht. Het schepencollege sluit nu een akkoord met De Lijn en de busmaatschappijen Flixbus, BlaBlaBus, Mobiman en Airport Express over een halteplaats op de Franklin Rooseveltplaats. 

“Het is veel logischer om de Flixbus niet door het stadscentrum te laten denderen. Aan de park-and-ride Luchtbal zouden zij perfect kunnen stoppen en hun reizigers laten overstappen op de tram om tot in het centrum te rijden.”

Deze bussen veroorzaken geregeld verkeershinder op het plein en op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. De nieuwe stopplaatsen zijn Quinten Matsijslei aan het stadspark en de park-and-ride Luchtbal. Groen pleit ervoor dat deze internationale buslijnen aan de rand van de stad zouden stoppen en helemaal niet meer in de binnenstad komen. 

Aan de park-and-ride zouden zij perfect kunnen stoppen en hun reizigers laten overstappen op de tram om tot in het centrum te rijden. De volgende jaren zullen de huidige vergunningen stelselmatig aflopen. De laatste vergunning om tot op het Koningin Astridplein te rijden, loopt af in juli 2026.

Gerelateerde artikelen:
Buskrant