Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Door te investeren in elektrische voertuigen en geavanceerde software, streeft de taxicentrale naar een hogere klanttevredenheid door middel van snellere responstijden en een moderner, comfortabeler vervoersmiddel.

Terwijl de aandacht vaak uitgaat naar de grote steden als Amsterdam en Rotterdam waar de mobiliteitstransitie al vergevorderd is, laat Taxicentrale Altena zien dat ook in provinciale gebieden ingrijpende veranderingen aan de orde van de dag zijn. Onlangs nam Taxicentrale Altena uit Vlissingen haar eerste volledig elektrische Tesla in ontvangst. Bart Altena, directeur en eigenaar van het bedrijf, benadrukt de noodzaak om met de tijd mee te gaan. “Vernieuwing en duurzaamheid zijn erg belangrijk voor Taxicentrale Altena.”

Het taxibedrijf is al jaren een gevestigde naam in de provincie Zeeland en draagt tevens de vlag voor Taxicentrale Middelburg en Taxicentrale Vlissingen, twee andere entiteiten binnen hetzelfde bedrijf. Taxicentrale Altena heeft een breed scala aan diensten, waaronder het verzorgen van ‘Crew Changes’ voor schepen in de havens van Vlissingen en Terneuzen.

technologische voorsprong

Toch stopt het streven naar vernieuwing hier niet. Het bedrijf is een van de trotse partners van Pitane Mobility, een Eindhovens softwarebedrijf dat momenteel deelneemt aan de Praktijktoets Centrale Database Taxi van de Inspectie Leefmilieu en Transport (ILT). Voor deze proef implementeert Taxicentrale Altena de nieuwe Pitane Pallas-software, een technologische sprong voorwaarts die de conventionele boordcomputer voor taxi’s (BCT) op termijn kan vervangen.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: © Pitane Blue - Pitane Pallas

Een van de doelen van de ILT-proef is om kaartloze alternatieven voor de BCT te onderzoeken. Pitane Pallas, dat draait op een Android-tablet, komt niet alleen de taxiondernemer ten goede door de kosten te drukken, maar werkt ook aan de naadloze integratie van A&R-gegevens online. Dit omvat het verfijnen van werkprocessen, organisatorische inrichting, het opzetten van een centrale database en technische interfaces voor efficiënte gegevensuitwisseling met verschillende partijen, zoals de taxichauffeurs, registers van Kiwa, RDW, en KVK, en zelfs de BCT Toezichttool.

Voor het slagen van deze nieuwe aanpak zijn er ook wettelijke aanpassingen vereist, wat het ministerie zal moeten adresseren. Het project vertegenwoordigt niet alleen een transformatie in de manier waarop Taxicentrale Altena opereert, maar kan ook een voorbeeld zijn voor de gehele taxibranche.

Fotorechten: Taxicentrale Altena

Gerelateerde artikelen:
regie