Print Friendly, PDF & Email

Het gerucht ging al sinds begin juni, maar Apple heeft de overname van Drive.ai bevestigd. Dit bedrijf hield zich bezig met zelfrijdende voertuigen. Die werden op een taxi-achtige manier ingezet. Een busje van het bedrijf kwam zelfstandig naar consumenten toe gereden.

Drive.ai werd in 2015 opgericht door afgestudeerde studenten van het Artificial Intelligence Lab aan de Stanford University. In 2018 startte het met proefritten in Texas voor een autonoom shuttleproject. Gebruikers konden een busje via een app oproepen. Dat kwam geheel zelfstandig aanrijden en vervolgde zijn route zonder dat een chauffeur nodig was. Je kunt het vergelijken met Uber, maar dan helemaal autonoom.

Door de overname zijn de activiteiten en proefritten gestaakt. Apple laat de ingenieurs van Drive.ai waarschijnlijk aan zijn eigen ‘Apple Car’ werken. Volgens techsite Axios zijn tientallen medewerkers inmiddels bij Apple aan de slag. Naast de medewerkers heeft Apple naar verluidt ook de voertuigen overgenomen.

Onduidelijkheid rondom Apple Car (Project Titan)

Volgens OneMoreThing werkt Apple al enige tijd aan een eigen systeem voor autonome voertuigen. CEO Tim Cook maakt er geen geheim van en noemt het ‘de moeder van alle AI-projecten’. Wat Apple precies met zelfrijdende auto’s van plan is, blijft echter onduidelijk. Onder de naam Project Titan wordt al een tijdje aan de techniek gesleuteld, maar de berichtgeving spreekt elkaar vaak tegen.