Het Europese navigatiesysteem Galileo heeft te kampen met een grote storing. Het satellietnetwerk ligt sinds vrijdag grotendeels plat door een ‘technisch incident met betrekking tot de infrastructuur op de grond’, zoals het EU-agentschap GSA zelf aangeeft.

Wat er precies aan de hand is, is niet bekend. GSA meldt dat het gaat om een „technisch incident” op de grond. Op donderdag meldde de toezichthouder al dat het netwerk niet naar behoren functioneerde. Het enige onderdeel dat nog wel werkt is de Galileo Zoek- en Reddingsdienst SAR, waarmee mensen in nood gelokaliseerd kunnen worden.

Smartphones en andere apparaten kunnen sinds vrijdag geen gebruik maken van het positioneringssysteem. Volgens de BBC wordt er automatisch overgeschakeld op GPS. Of, afhankelijk van de geïnstalleerde chip, op het Russische of Chinese satellietnetwerk.

De reddingsdienstservice van Galileo zou nog wel functioneren. Daarmee kunnen mensen in nood worden gelokaliseerd met behulp van het satellietnetwerk.

Galileo is het grootste ruimtevaartproject uit de Europese geschiedenis. De Europese Commissie wil een alternatief bouwen voor het overal gebruikte gps, dat van het Amerikaanse leger is. De Galileo-satellieten kunnen tot op 20 centimeter nauwkeurig bepalen waar een aangesloten kastje is. Het netwerk is nog in aanbouw.

Het systeem maakt momenteel gebruik van 26 satellieten in een baan om de aarde. Dat moeten er in totaal 30 worden voor 2020. Het is een samenwerking tussen de EU en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

european global navigation satellite systems agency
Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email