PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Satellietnavigatiesysteem Galileo grotendeels plat door een technisch incident


Het Europese navigatiesysteem Galileo heeft te kampen met een grote storing. Het satellietnetwerk ligt sinds vrijdag grotendeels plat door een ‘technisch incident met betrekking tot de infrastructuur op de grond’, zoals het EU-agentschap GSA zelf aangeeft.

Wat er precies aan de hand is, is niet bekend. GSA meldt dat het gaat om een „technisch incident” op de grond. Op donderdag meldde de toezichthouder al dat het netwerk niet naar behoren functioneerde. Het enige onderdeel dat nog wel werkt is de Galileo Zoek- en Reddingsdienst SAR, waarmee mensen in nood gelokaliseerd kunnen worden.

Smartphones en andere apparaten kunnen sinds vrijdag geen gebruik maken van het positioneringssysteem. Volgens de BBC wordt er automatisch overgeschakeld op GPS. Of, afhankelijk van de geïnstalleerde chip, op het Russische of Chinese satellietnetwerk.

De reddingsdienstservice van Galileo zou nog wel functioneren. Daarmee kunnen mensen in nood worden gelokaliseerd met behulp van het satellietnetwerk.

Galileo is het grootste ruimtevaartproject uit de Europese geschiedenis. De Europese Commissie wil een alternatief bouwen voor het overal gebruikte gps, dat van het Amerikaanse leger is. De Galileo-satellieten kunnen tot op 20 centimeter nauwkeurig bepalen waar een aangesloten kastje is. Het netwerk is nog in aanbouw.

Het systeem maakt momenteel gebruik van 26 satellieten in een baan om de aarde. Dat moeten er in totaal 30 worden voor 2020. Het is een samenwerking tussen de EU en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

european global navigation satellite systems agency
Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Internationale treinverkeer neemt stilaan toe op Thalys traject

Thalys blijft nog een week één heen-en-terugrit tussen Brussel en Parijs en één heen-en-terugrit tussen (lees verder)

Crisismaatregel voor zzp werkt niet volgens MKB Brandstof

Het zijn zware en woelige tijden, ook voor de ondernemers. Ook de groep van 1,2 miljoen zzp’ers wordt meegenomen in (lees verder)

Carpool-platform FlixCar gelanceerd in Frankrijk

FlixMobility lanceerde onlangs het carpoolplatform FlixCar in Frankrijk, zodat nog meer mensen gemakkelijk en comfortabel kunnen reizen. Het nieuwe product (lees verder)

Spoor in 2025 aan plafond zonder forse aanpassingen

Nu het spoorplafond vervroegd in zicht komt, hebben we dringend meer capaciteit nodig om meer treinen te kunnen rijden. NS (lees verder)

0 reacties op “Satellietnavigatiesysteem Galileo grotendeels plat door een technisch incident

Geef een reactie