Print Friendly, PDF & Email

Personenvervoer systemen zijn eigenlijk complexe logistieke systemen. Alleen worden hier mensen, kwetsbare mensen vaak, vervoerd en daar zitten veel hogere eisen aan vast dan aan de meeste pakketjes.

Heel veel van deze systemen worden uitgevoerd namens gemeentes en zorgverzekeraars. Er is heel veel prijsdruk op de systemen omdat het voortdurend met kleinere budgetten moet. Hierdoor zijn de afgelopen jaren veel bedrijven in deze sector kopje onder gegaan.

Hogere tarieven is op korte termijn een illusie, daar is de situatie nu niet rijp voor. Dus moet er iets anders gevonden worden om werkelijk efficiënter en vooral kwalitatief hoogwaardiger te kunnen werken.

Hoewel de scepsis in de sector groot is, vooral bij de middelgrote bedrijven, zit er maar één ding op: maximaal gebruik maken van de snel ontwikkelende mogelijkheden op het gebied van informatie technologie. Gebruik maken van kunstmatige intelligentie, zelflerende systemen, internet of things en big data.

Er wordt nu ook gebruik gemaakt van systemen die plannen of helpen met plannen maar daar zitten zoveel beperkingen aan dat het zonder menselijke ‘afmakers’ in de planningsruimte niet gaat. Mensen met ervaring die automatische planningen ‘praktisch maken’.  Kundige en betrokken mensen, maar meestal grijpen die pas in als er al grote problemen zijn. En door de hectiek is het lastig om het overzicht te houden met alle gevolgen voor de kwetsbare gebruikers.

Maar we hebben nu de technologie om het automatisch plannen op het niveau te brengen dat we nodig hebben.

Waarom? Gewoon omdat we nu enorme hoeveelheden data in korte tijd kunnen verwerken.

Lees ook  Melanie van der Horst: "een derde is taxi, en dat is wel heel veel"

Omdat we echte intelligentie met IT kunnen maken.

Omdat de systemen van gisteren, vorige week, vorige maand en vorig jaar kunnen leren.

Omdat systemen fouten van zichzelf opsporen en herstellen.

Omdat systemen de intelligentie hebben om zelf te leren met data van andere bronnen buiten het vervoer.

Omdat de systemen in staat zijn om gedrag van kwetsbare gebruikers vast te leggen, er van leren en daar op individueel niveau rekening mee houden.

Omdat de constante communicatie met de omgeving, en niet alleen de voertuigen in het veld, er voor zorgt dat niets over het hoofd gezien wordt.

Een utopie? Nee, tegenwoordig niet meer. Er wordt door verschillende bedrijven gewerkt aan deze systemen omdat zij kansen zien in deze relatief conservatieve markt. Het komt er echt aan en de ontwikkeling gaat razendsnel.

Goedkoop zijn deze systemen niet. Ze zijn zelfs onbetaalbaar voor kleine bedrijven. Maar de IT branche weet dit en zal met oplossingen komen waarbij de intelligentie wordt geleverd via interactie tussen de bedrijfssoftware en intelligente planner. Pay per use in wat voor vorm dan ook zal mogelijk worden zodat zowel grote bedrijven als ZZP-ers er gebruik van kunnen maken. Voor zowel personen vervoer als pakjes logistiek.

En tot slot: het mooie is dat in deze branche efficiency en kwaliteit twee kanten van dezelfde medaille zijn. Niet alleen de bedrijven zullen de voordelen hebben maar ook de opdrachtgevers en de (kwetsbare) gebruikers. En daar zit iedereen op te wachten!

Bent u het eens met deze stelling of juist totaal niet? Laat het me weten!

Lees ook  CDT: Censys faciliteert verplichte datadeling voor taxibedrijven zonder automatisering

 

Pitane Blue