BLUE

Enkele maanden na de opening op Linkeroever, Luchtbal en in Merksem staan de nieuwe Antwerpse park-and-rides nog steeds zo goed als leeg, ontdekte de Gazet van Antwerpen. De bezettingsgraad schommelt op weekdagen rond 10% en in het weekend tussen de 12% en 20%. “We geloven erin dat weggebruikers na verloop van tijd zullen ontdekken dat een plekje in de park-and-ride je een stress- en filevrije rit richting het stadscentrum oplevert”, zegt Lantis-woordvoerder Annik Dirkx.

Twee maanden geleden werd de derde en laatste park-and-ride geopend. De drie zijn samen goed voor een capaciteit van vierduizend wagens. Het prijskaartje bedraagt 45 miljoen euro. De bedoeling is, volgens vakblad Magazine Personenvervoer, dat forensen en toeristen de auto aan de rand van de stad achterlaten en dan doorreizen met de tram. Het moet de filedruk rond de stad verlichten, zeker met de werken aan de Oosterweelverbinding. Alleen lijken forensen de weg naar deze parkings nog niet te hebben gevonden.

In de park-and-ride op Linkeroever staan woensdagochtend om 10 uur op de gelijkvloerse en de eerste verdieping enkele honderden wagens. De bezettingsgraad is nog ver verwijderd van de doelstellingen van 2022 die zijn opgenomen in het businessplan voor deze drie nieuwe park-and-rides. Voor Linkeroever wordt een bezettingsgraad van 65% verwacht op weekdagen en 33% in het weekend. In februari was dit echter 12% in de week en 13% in het weekend. Voor de park-and-ride op Luchtbal en in Merksem is de te verwachten bezettingsgraad 30% in de week en 15% in het weekend. Ook in deze twee parkings komt de vooropgestelde bezettingsgraad nog lang niet in zicht.

Volgens Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding en eigenaar van deze park-and-rides, werpt corona nog steeds roet in het eten. “De opening viel in de vierde coronagolf met de bijhorende maatregelen, zoals thuiswerken en geen grote evenementen”, zegt Lantis-woordvoerder Dirkx. “Bovendien lijken mensen nog steeds het openbaar vervoer te mijden uit vrees voor een besmetting.”

Ook bij De Lijn merken ze geen effect op het aantal reizigers. Op Linkeroever is er een minimale stijging op de lijnen 3, 5 en 6, maar dat komt waarschijnlijk door de nieuwe tramhalte aan dit parkeergebouw. Bij de park-and-ride in Merksem en op Luchtbal is er op drie tramlijnen zelfs een lichte daling in het aantal reizigers.

Ook bij De Lijn wordt naar corona verwezen als de belangrijkste oorzaak. Een van de kritieken was de afwezigheid van signalisatie naar deze park-and-ride. Dat viel op tijdens de toevloed aan shoppende Nederlanders die door de lockdown in hun land met de auto het Antwerpse stadscentrum in reden in plaats van de pas geopende park-and-rides te gebruiken in Merksem en op Luchtbal.

Lantis en Agentschap Wegen en Verkeer plannen aanpassingen aan de bewegwijzering. Over wie wat en waar doet, zitten beiden echter nog niet op dezelfde lijn.

Daarnaast zijn er nieuwe gesprekken bezig tussen De Lijn en Lantis om een combiticket te kunnen geven aan de mensen die hun wagen achterlaten in de park-and-ride en dus zo goedkoper met de tram rijden. “Het is te vroeg om conclusies te trekken uit de bezettingscijfers”, zegt Lantis-woordvoerder Dirkx. “Het zijn nieuwe gebouwen, waar je gebruik kan maken van een nieuw mobiliteitsconcept: overstap van auto naar openbaar vervoer, maar ook naar andere vormen van deelmobiliteit. Het duurt even voor mensen de voordelen daar van ontdekken. Ondertussen zien we de files naar de stad opnieuw toenemen en ook de Oosterweelwerken op rechteroever moeten nog op snelheid komen. We geloven erin dat weggebruikers na verloop van tijd zullen ontdekken dat een plekje in de park-and-ride je een stress- en filevrije rit richting het stadscentrum oplevert.”

Lees ook: P+R, je kan er overstappen op openbaar vervoer

P+R Linkeroever
Print Friendly, PDF & Email