Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Fatsoen voert de boventoon bij de afwikkeling van de contracten met de gemeenten.

Opdrachtgevers, gemeenten en leveranciers waren onaangenaam verrast toen de Rotterdamse vervoerder Maasstad Regie Centrale  (MRC) in oktober 2022 eenzijdig de stekker uit alle contracten trok met de opdrachtgevers. Nu het stof is neergedaald laten de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer weten met MRC een schikking te hebben getroffen waarmee de vorderingen van partijen tegen elkaar zijn weggestreept. Naast de gemeenten werd ook Stroomlijn gedupeerd door het stoppen van de vervoerder met de uitvoering van het leerlingenvervoer.

contracten

In eerste instantie hadden gemeenten niet alle openstaande bedragen uitbetaald vanwege het niet nakomen van de contractuele verplichtingen door MRC. Het niet betaalde bedrag aan MRC was, naar eigen zeggen van de contractmanager sociaal domein, een aanzienlijk lager bedrag dan waar de gemeenten meenden recht op te hebben door de extra kosten die zij hebben moeten maken vanwege het beëindigen van de overeenkomst. De gemeenten waren dan ook van mening dat zij niets verschuldigd waren aan MRC.

Nadat het bedrijf zelf met het nieuws naar buiten kwam was voor Marijn van Ballegoijen (PvdA) wethouder Zorg en WMO een enorme klus om voor de Amstelveners een vervanger te zoeken binnen een minimaal tijdsbestek. Ook het WMO vervoer in Aalsmeer kwam in gevaar en een aantal vervoerspercelen van het leerlingenvervoer Drechtsteden moesten voorzien worden van een nieuwe vervoerder.

(Tekst loopt door onder de foto)
Wethouder van Ballegooijen - Amstelveen

aanbestedingen

Het ging het bedrijf MRC eerder voor de wind nadat het verschillende aanbestedingen op rij won. De aandeelhouders van de Maasstad Regie Centrale (MRC) stelden Sjaak de Winter (1959), eerder directeur van de RTC, de Rotterdamse Taxi Centrale aan om per 1 april 2022 hun organisatie te willen leiden. De Rotterdamse MRC sleepte dat jaar ook het eerste perceel leerlingenvervoer Drechtsteden in de wacht voor de gemeenten Barendrecht, Hoeksche Waard, Capelle aan den IJssel, Nissewaard, Ridderkerk en Rotterdam.

Lees ook  Historisch: Carola Schouten voorgedragen als eerste vrouwelijke burgemeester Rotterdam

MRC behoorde tot een van de snelgroeiende taxibedrijven in de Rotterdamse regio, maar daar kwam snel verandering in. Personeelstekorten liggen in augustus 2022 wellicht aan de basis van een klachtenregen en nadat door de gemeente Amstelveen een verbeterplan werd gevraagd bij de vervoerder, wat in eerste instantie niet leidde tot het gewenste resultaat, zag de gemeente toch af van een boete.

Ondertussen bleef MRC investeren in het wagenpark en noodzakelijke innovatie om aan alle bestekeisen te kunnen voldoen. Medio september kwam de eerste ontslaggolf van interne medewerkers en stagneerden meteen ook de betalingen aan diverse leveranciers. Begin oktober viel het besluit. In een persbericht stipte MRC aan dat het “moeilijke tijden zijn voor veel bedrijven in de personenvervoersbranche en dat het moeilijk is voldoende chauffeurs achter het stuur te krijgen.” Toch prees het bedrijf zich gelukkig dat de start van de opdrachten voor het nieuwe schooljaar goed was. Dat was dus niet de reden om te stoppen.

Over de werkelijke reden de stekker er uit te trekken zijn de eigenaren open. Er waren persoonlijke omstandigheden ontstaan van een der aandeelhouders die het niet langer mogelijk maken om ziel en zaligheid nog langer te stoppen in de bedrijfsvoering. Anderzijds was er sprake van bedrijfseconomische omstandigheden die op lange termijn tot problemen zouden kunnen gaan leiden. De aandeelhouders wilden dat voor zijn.

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Toegankelijkheid: stem mee en bepaal welke gemeente het beste scoort
Agendapakket