Print Friendly, PDF & Email

Vanwege hun beperkte actieradius lijken elektrische auto’s ongeschikt voor lange afstanden. De elektrische auto opladen is in Nederland een fluitje van een cent. Je zoekt een laadpaal, houdt de laadpas voor de lezer en kunt je laadsessie beginnen.

In het buitenland werkt dit in principe hetzelfde, ware het niet dat je met jouw laadpas niet overal terecht kunt. Met sommige passen van Nederlandse providers – waaronder die van EV-Box en The New Motion – kun je ook laden bij laadpunten in België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Het aantal landen dat op dezelfde manier werkt, groeit gestaag, aldus een onderzoek van de ANWB.

Beschikt jouw accomodatie over een eigen laadaansluiting, dan is er niets aan de hand. Maar niet alle Europese landen zijn al ingespeeld op de elektrische auto. Het is dus verstandig om met zo’n personenwagen geen bestemming uit te kiezen waar de infrastructuur voor deze mobiliteitsvorm nog in de kinderschoenen staat. Noorwegen geldt als voorloper van de elektrische auto, maar juist dat land ondersteunt geen Nederlandse laadpassen. Je kunt bij een lokale provider terecht om een lokaal exemplaar te bestellen, of je sluit een abonnement af bij een overkoepelende organisatie.

Elektrische auto’s hebben nu nog een beperkt rijbereik. Een moderne EV moet na zo’n 300 kilometer aan de laadpaal. Wel steeg de gemiddelde actieradius van een elektrische auto in 2018 van 221- naar 264 kilometer.

De caravanbranche loopt niet over van innovatie.

Om caravankamperen ook op langere termijn mogelijk te houden moet de sector ook aan de slag. Lichtgewicht caravans als de Caravelair en Sterckeman zijn belangrijke stappen, de Dethleffs e-Coco is zelfs het eerste prototype van een caravan met elektrische aandrijving. Hij ondersteunt de (elektrische) trekauto, waardoor deze minder hard hoeft te werken. Het opladen van de batterij van de e-Coco gebeurt onder meer door het terugwinnen van remenergie.

Lees ook  Boulevard Périphérique: ANWB roept automobilisten op Parijs te mijden

Elektrische auto’s hebben nu nog een beperkt rijbereik. Een moderne EV moet na zo’n 300 kilometer aan de laadpaal. Met een snellader kost het pakweg een half uur om de accu van leeg weer voor 80 procent op te laden. De Bovag verwacht dat over niet al te lange tijd het opladen van een EV net zo lang duurt als het tanken van een brandstofauto. Ook worden accu’s steeds krachtiger, wat het nadelige effect van het trekken van een aanhangwagen verkleint.

An electric car is charged
Electric vehicle charging