PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

ANWB: Op vakantie met een elektrische auto vraagt om goede voorbereiding van de reis


Vanwege hun beperkte actieradius lijken elektrische auto’s ongeschikt voor lange afstanden. De elektrische auto opladen is in Nederland een fluitje van een cent. Je zoekt een laadpaal, houdt de laadpas voor de lezer en kunt je laadsessie beginnen.

In het buitenland werkt dit in principe hetzelfde, ware het niet dat je met jouw laadpas niet overal terecht kunt. Met sommige passen van Nederlandse providers – waaronder die van EV-Box en The New Motion – kun je ook laden bij laadpunten in België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Het aantal landen dat op dezelfde manier werkt, groeit gestaag, aldus een onderzoek van de ANWB.

Beschikt jouw accomodatie over een eigen laadaansluiting, dan is er niets aan de hand. Maar niet alle Europese landen zijn al ingespeeld op de elektrische auto. Het is dus verstandig om met zo’n personenwagen geen bestemming uit te kiezen waar de infrastructuur voor deze mobiliteitsvorm nog in de kinderschoenen staat. Noorwegen geldt als voorloper van de elektrische auto, maar juist dat land ondersteunt geen Nederlandse laadpassen. Je kunt bij een lokale provider terecht om een lokaal exemplaar te bestellen, of je sluit een abonnement af bij een overkoepelende organisatie.

Elektrische auto’s hebben nu nog een beperkt rijbereik. Een moderne EV moet na zo’n 300 kilometer aan de laadpaal. Wel steeg de gemiddelde actieradius van een elektrische auto in 2018 van 221- naar 264 kilometer.

De caravanbranche loopt niet over van innovatie.

Om caravankamperen ook op langere termijn mogelijk te houden moet de sector ook aan de slag. Lichtgewicht caravans als de Caravelair en Sterckeman zijn belangrijke stappen, de Dethleffs e-Coco is zelfs het eerste prototype van een caravan met elektrische aandrijving. Hij ondersteunt de (elektrische) trekauto, waardoor deze minder hard hoeft te werken. Het opladen van de batterij van de e-Coco gebeurt onder meer door het terugwinnen van remenergie.

Elektrische auto’s hebben nu nog een beperkt rijbereik. Een moderne EV moet na zo’n 300 kilometer aan de laadpaal. Met een snellader kost het pakweg een half uur om de accu van leeg weer voor 80 procent op te laden. De Bovag verwacht dat over niet al te lange tijd het opladen van een EV net zo lang duurt als het tanken van een brandstofauto. Ook worden accu’s steeds krachtiger, wat het nadelige effect van het trekken van een aanhangwagen verkleint.

An electric car is charged
Electric vehicle charging
Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Nederlanders lopen nog niet warm voor elektrische taxi

Het aantal Nederlanders dat kiest voor een elektrische taxi is schrikbarend laag. Uit onderzoek van boekingsplatform sneleentaxi.nl blijkt dat minder (lees verder)

Volkswagen meest verkochte wagen in het afgelopen jaar

Uit de officiële cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC blijkt dat er in 2019 in totaal 446.114 nieuwe personenauto’s (lees verder)

Stroomverbruik laadpalen neemt fors toe in Nederland

In de eerste tien maanden van 2019 gebruikten publieke laadpalen een kwart meer stroom dan in heel 2018. Dat blijkt (lees verder)

Meer eisen brandveiligheid vanwege elektrische auto’s

Elke elektrische auto die in Nederland wordt toegelaten voldoet aan de internationale en Europese toelatings- en veiligheidseisen van voertuigen en (lees verder)

0 reacties op “ANWB: Op vakantie met een elektrische auto vraagt om goede voorbereiding van de reis

Geef een reactie