PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT ES SV

Belgische Van Hool krijgt opdracht uit Nederland voor twintig waterstofbussen


De Belgische bussenbouwer Van Hool heeft een opdracht uit Nederland gekregen voor twintig waterstofbussen. Opdrachtgever is Qbuzz, dat het openbaar vervoer verzorgt in de provincies Groningen en Drenthe, in de regio Utrecht en Drechtsteden en Gorinchem. De opdracht heeft een waarde van €30 mln of €650.000 per bus, zo meldt de Belgische zakenkrant De Tijd donderdag.

Van Hool is één van de grootste bussenfabrikanten van Europa en een concurrent van onder meer het Nederlandse VDL, en de Duitse concerns MAN en Daimler. Het familiebedrijf, met hoofdvestiging in het dorp Koningshooikt in de provincie Antwerpen, bouwt jaarlijks zo’n 1400 bussen.

Deel werkzaamheden in Macedonië

De bestelde bussen moeten eind 2020 klaar zijn en worden ingezet in Groningen en Drenthe. Het chassis, het koetswerk en de inrichting van de bussen worden verzorgd door de vestiging van Van Hool in Macedonië. In de Belgische fabriek in Koningshooikt wordt de brandstofcel ingebouwd en de bekabeling aangelegd, aldus De Tijd.

In de motor van waterstofbussen wordt waterstof omgezet in elektriciteit, waarmee de aandrijving wordt gevoed. Een waterstofbus kan met 8 minuten tanken een hele dag vooruit en rijdt zonder emissie. De bussen die Van Hool levert hebben een actieradius van 350 tot 400 kilometer en kunnen veel langer rijden dan bussen op batterijen.

Op één na grootste order

De order van Qbuzz is de op één na grootste voor waterstofbussen bij Van Hool. In februari 2018 kreeg Van Hool een order voor veertig van dergelijke bussen voor de stadsvervoerbedrijven van Keulen en Wuppertal. Van Hool startte in 2005 met de ontwikkeling en bouw van waterstofbussen, eerst voor de Amerikaanse en vervolgens ook voor de Europese markt. Al 131 waterstofbussen zijn sindsdien de fabriek uit gereden.

Lees ook: Limburg verdubbelt aantal elektrische bussen

Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Opnieuw taxi’s met geschorst kenteken in beslag genomen

Tijdens een gerichte actie op de Heining in Amsterdam zijn 15 onverzekerde en geschorste taxi's (lees verder)

Reisschaamte of touringcars in openbaar vervoer tijdens spits

Wie een vitale reis moet maken, krijgt te maken met een langere reistijd en met (lees verder)

Van Veldhoven gematigd positief over plannen busvervoer

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W) reageerde zaterdagochtend in het programma Goedemorgen Nederland van MAX gematigd (lees verder)

Vliegverbod voor passagiersvluchten naar Spanje

Het reeds bestaande tijdelijk vliegverbod voor passagiersvluchten zal worden uitgebreid met Spanje. Er geldt een uitzondering voor repatriëring. Dit betreft (lees verder)

0 reacties op “Belgische Van Hool krijgt opdracht uit Nederland voor twintig waterstofbussen

Geef een reactie