Het moreel van de Belgen kreeg een flinke deuk met de coronacrisis. Volgens een recente studie van de UGent daalde het geluksniveau van de Belgische bevolking van 6,73 op 10 vóór de crisis tot 6,21 op 10 vandaag. 30% van de Belgen zegt zelfs ongelukkig te zijn. In deze sombere context besliste Brussel Mobiliteit om de Brusselaars via Bike for Brussels een beetje geluk te bieden door hen aan te moedigen te (blijven) fietsen. 

Tal van wetenschappelijke studies beklemtonen de positieve impact van fietsen op het psychologisch welzijn. Op de pedalen trappen doet verschillende hormonen vrijkomen, waaronder endorfine, het zogenaamde gelukshormoon. Fietsen maakt ook het hoofd leeg en verlicht de geest.

"Iedereen weet dat fietsen goed is voor de mobiliteit, voor het milieu en voor de gezondheid. Maar wat misschien minder bekend is, is dat fietsen ook goed is voor je moraal. In deze voor iedereen moeilijke tijden is dit duidelijk een extra argument om de Brusselaars ertoe aan te zetten de fiets te verkiezen."

Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit

Brussel blijft intussen veranderen, waarbij verplaatsingen met de fiets steeds veiliger worden. Sinds het begin van de coronacrisis werden nieuwe fietspaden aangelegd en werd de snelheid beperkt tot 30 km/u zodat de actieve verplaatsingswijzen beter beschermd worden.

"Het aantal fietsers in de hoofdstad nam in 2020 toe met 64%, naar een record. Dit is het beste bewijs dat de attitudes aan het veranderen zijn en dat de fietsinrichtingen in een reële behoefte voorzien. Het stijgend aantal fietsers motiveert ons om verder te werken aan de aanleg van nieuwe infrastructuur voor tweewielers. Deze is echt nodig."

Elke Van den Brandt

Fietsen maakt je happy

Om deze positieve boodschap over te brengen, heeft Brussel Mobiliteit samen met de Belgische illustrator Jango Jim een affichagecampagne bedacht om wat vreugde en licht in de stad te brengen. Daarnaast werd een reusachtige smiley geplaatst aan de Marnixlaan 42. Deze is verbonden met de fietstelpalen en weerspiegelt zo het geluk van de Brusselaars. Hoe meer fietsers door de Brusselse straten rijden, hoe groter de glimlach van de smiley. Fiets naar de smiley, neem er een selfie en neem deel aan de wedstrijd die binnenkort verschijnt via onze sociale mediakanalen. Misschien win je een van de 5 picknicks  voor 10 personen in een Brussels park naar keuze.

Vanaf donderdag vind je 6 “Good Mood”-fietstochten terug op de website bike.brussels. Via de korte en langere tochten kan je Brussel en omgeving ontdekken en voltanken met een goed humeur. Dus nu het weer mooier wordt en de scholen heropenen weet je wat je te doen staat bij een volgend dipje: een stevige trap op de pedalen geven!

over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi’s en de gewestelijke eigendommen. Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Lees ook: Fietsersbond wil actie voor verkeersveiligheid fietsers

een stevige trap op de pedalen geven!
Print Friendly, PDF & Email