Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

de app verliest door de nieuwe ordonnantie de helft van het aantal chauffeurs in Brussel.

Het Amerikaanse techbedrijf Uber opent de app voor alle chauffeurs op de taximarkt, of ze nu rijden met een vergunning voor taxi’s of personenvervoer (VVB). Ondermeer door de nieuwe ordonnantie heeft Uber een nijpend tekort aan chauffeurs. Het Amerikaanse bedrijf hoopt dat elke taxichauffeur in 2025 gebruik maakt van de app. Als het aan de Brusselse taxifederatie ligt, zal dat niet lukken.

Volgens het vakblad Magazine Personenvervoer stelt Uber dat de app niets meer of minder is dan een extra manier om klanten op te pikken. “Iedereen kan de app gebruiken, of het gaat om straattaxi’s of standplaatstaxi’s,” zegt de Uber-topman Uber in België, Laurent Slits in stadskrant Bruzz. De standplaatstaxi’s zijn de klassieke taxi’s en de straattaxi’s de platformtaxi’s.

Ook in Vlaanderen werd de app eerder al opengesteld voor de hele sector, net als in andere landen en steden in het buitenland, zoals Italië, Hongkong, Madrid, New York en San Francisco.

“Met de nieuwe functie ‘Taxi’ krijgen meer chauffeurs toegang tot de flexibele verdienmogelijkheden die de Uber-app biedt”, zei Laurent Slits, directeur België bij Uber tijdens de officiële lancering van de ‘Taxi’-functie afgelopen week. Uber ziet zijn app als een nuttige samenbundeling van Uber- en taxibestelling. Veel taxichauffeurs kijken wat anders aan tegen het initiatief van de weinig populaire app – waar ze bovendien jarenlang fel mee concurreerden.

Uber doet het voorkomen alsof de ‘Taxi’-functie een extra service voor consumenten en chauffeurs betekent, maar vergeet daarbij te vertellen dat door de nieuwe taxiordonnantie Uber compleet omhoog zit: het heeft onvoldoende chauffeurs. Hetzelfde spelletje haalde Uber uit in New York en San Francisco, waar de app een nijpend gebrek aan eigen chauffeurs heeft en dat gebrek probeert op te vangen met taxichauffeurs.

Lees ook  Waterstof: Franse Hype brengt waterstoftaxi's naar Brussel

Door de nieuwe Brusselse ordonnantie mogen Vlaamse of Waalse chauffeurs niet meer in Brussel rijden, tenzij ze een Brusselse vergunning aanschaffen. Volgens Slits verliest Uber daardoor ongeveer de helft van de chauffeurs in Brussel. Door ook ‘gewone’ taxi’s op de app weer te geven, vult het voor een stuk die leemte op, en blijft de app relevant. Uber droomt ervan dat elke Brusselse taxichauffeur in 2025 gebruik maakt van hun app.

Maar als het aan Sam Bouchal van de Brusselse taxifederatie ligt, zal dat niet gebeuren. “Het lijkt alsof Uber ons een dienst bewijst, maar ze hebben de taxi’s nodig,” analyseert hij. Nog geen jaar geleden. Moest de app van Uber worden stilgelegd na een uitspraak door het Brusselse Hof van Beroep. Alleen dankzij de ‘pleisterordonnantie’ konden de chauffeurs blijven rijden.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket