In de samenwerking met IRMA werkt de overheid aan een uniek privacy-vriendelijk identiteitsplatform waarmee gebruikers alleen díé informatie van zichzelf kunnen delen die nodig is.

Het eIDAS coöperatie netwerk heeft op 6 juni jl. een positieve opinie gegeven voor de notificatie van het eTD-stelsel (afsprakenstelsel Elektronisch Toegangsdiensten) specifiek voor eHerkenning. Een positieve opinie wil zeggen dat het coöperatie netwerk heeft ingestemd dat eHerkenning genotificeerd mag worden als Europees erkend inlogmiddel. eHerkenning voldoet aan alle eIDAS eisen en kan grensoverschrijdend gebruikt worden. Een mooie mijlpaal in de stap om eHerkenning in het buitenland te gebruiken.

Eenvoudiger zaken doen in de EU

Elektronische identiteiten (e-ID’s) zijn in heel Europa in opkomst. Steeds meer landen komen tot de conclusie dat het ouderwetse ‘kopietje paspoort’ in 2019 echt niet meer kan.

Volgens marketing manager Michiel Henneke van het SIDN krijgt online authenticatie de komende jaren in Nederland een flinke boost met de adoptie van eHerkenning door ondernemers. In andere landen zien wij een vergelijkbare ontwikkeling, waaronder in Denemarken.

In Denemarken is een e-ID al lang gemeengoed.

Het Deense voorbeeld laat zien wat er mogelijk is met een breed toepasbare elektronische identiteit. In Nederland zijn deze in opkomst, niet aangestuurd door de overheid, maar vanuit de markt. Vooral eHerkenning zit in de lift nu partijen als het UWV het gaan toepassen voor het identificeren van ondernemers.

Alle Deense burgers beschikken over een e-ID (NEM ID) dat online identificatie zeer eenvoudig maakt. Hierdoor is het mogelijk om snel online identiteiten vast te stellen en bijvoorbeeld misbruik te voorkomen.

Privacy
Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email