Print Friendly, PDF & Email

Als één van de eerste grote Nederlandse steden heeft Den Haag een zelfrijdende minibus. Aanvullend op het openbaar vervoer kunnen bezoekers en patiënten van het HagaZiekenhuis hiermee gratis de laatste paar honderd meter afleggen van de ov-halte aan de Leyweg naar de ingang van het ziekenhuis.

De regio krijgt mogelijk meer zelfrijdende elektrische minibussen. Op proef rijdt nu een shuttle zonder bestuurder. De bedrijven achter dit experiment, waaronder de HTM, en de opdrachtgever van het openbaar vervoer, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, onderzoeken waar deze busjes nog meer een goede aanvulling kunnen zijn op tram, bus en metro.

Het systeem heeft nog wel te maken met wat kinderziektes. Als er iets verandert op de route wat nog niet gescand is remt de shuttle automatisch en als dat een paar keer gebeurt moet de steward de besturing overnemen. Ook wordt tijdens de proef bij het ziekenhuis gekeken hoe voetgangers reageren op de shuttle en of ze na een tijdje gewend raken aan het zelfrijdende busje.

Binnen het ziekenhuis rijdt ook een elektrische shuttlebus, heen en weer in de lichtstraat. Om de afstand tussen de ingang en het JKZ of de liften te overbruggen. De zelfrijdende elektrische minibus met de naam ‘Haga Shuttle’ rijdt voorlopig vier jaar. Een samenwerkingsverband van het Haagse openbaar vervoerbedrijf HTM met Rebel en The Future Mobility Network gebruikt de opgedane ervaring voor het verder ontwikkelen en realiseren van ‘last mile’ oplossingen met zelfrijdende minibussen in Nederland, dat meldt HTM.

Verduurzamen en de leefbaarheid verbeteren.

Automatisch rijdende minibussen zijn een kans om wereldsteden versneld te verduurzamen en de leefbaarheid te verbeteren, stellen de initiatiefnemers. Deze uitstootvrije voertuigen zijn beter voor het milieu. Bovendien nemen ze minder ruimte in dan auto’s in drukke steden omdat er meer passagiers in één minibus reizen. Vaak nemen mensen nu nog de auto omdat het eerste en laatste stuk van hun reis niet goed aansluit met openbaar vervoer.

Vooral voor vliegvelden, bedrijvenlocaties en ziekenhuizen zijn zelfrijdende minibussen goed te gebruiken voor het overbruggen van korte afstanden. Dat geldt ook voor het HagaZiekenhuis dat daarom nauw betrokken is bij dit initiatief. Patiënten en bezoekers die slecht ter been zijn hebben straks comfortabel vervoer tussen de ov-halte en de hoofdingang. Ze hoeven dan niet meer zo ver te lopen. De minibus is een mooie stimulans om met het openbaar vervoer naar het ziekenhuis te komen dat daarmee goed bereikbaar is.

Veiligheid

Op een paar plekken in ons land rijden zelfrijdende elektrische minibussen. Echter zonder interactie met andere gebruikers van de openbare weg en niet in een drukbevolkte grote stad zoals Den Haag. De initiatiefnemers hebben de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) daarom om toestemming gevraagd voor het veilig vervoer van passagiers met de Haga Shuttle.

De minibus scant voortdurend de omgeving en rijdt volledig zelfstandig met een veilige snelheid van maximaal 15 kilometer per uur. Voor de veiligheid en service rijdt een begeleider mee. Die kan zo nodig ingrijpen en helpt passagiers met in- en uitstappen. De betrokken partijen gaan de ervaringen van reizigers gebruiken voor de verdere ontwikkeling van dit soort vervoersoplossingen.

Navya Mondial Paris Motor Show