Print Friendly, PDF & Email

Signalen uit de autobranche zijn reden voor Dijkstra en Lodders (beiden VVD) om de staatssecretaris van Financiën vragen te stellen over het waarom de verkoop van personenauto’s met ongeveer 10% achterblijft ten opzichte van vorig jaar.

Staatssecretaris Menno Snel geeft toe dat er vanuit de autobranche berichten worden ontvangen binnen het kabinet over een daling van de verkoopaantallen van nieuwe auto’s met ca. 10% in het eerste halfjaar van 2019, ten opzichte van het eerste halfjaar van 2018. Het is echter lastig om specifieke oorzaken aan te wijzen voor een daling of stijging van nieuwverkopen, aldus de staatssecretaris en een schrijven aan de Tweede Kamer.

Geen uitzonderlijke ontwikkeling.

Een dergelijke ontwikkeling moet volgens het kabinet ook niet worden bezien vanuit één half jaar. Zo waren de verkopen in de autobranche zowel de eerste helft van 2017 als 2018 juist weer met ruim 10% gestegen. De totale nieuwverkoop van auto’s in Nederland fluctueert overigens al jaren tussen ca. 380.000 à 450.000 auto’s per jaar. Een stijging of daling van bijvoorbeeld 10% is daarom, gelet op de afgelopen jaren, geen uitzonderlijke ontwikkeling.

De BPM-opbrengst over de eerste helft van 2019 is min of meer gelijk aan de BPM-opbrengst van de eerste helft van 2018. Wel is het aantal nieuwverkochte auto’s over de eerste helft van 2019 gedaald.

BPM-opbrengst gelijk blijft ondanks een daling,

Dergelijke fluctuaties in het aantal nieuw verkochte auto’s zijn niet ongebruikelijk. Dat de BPM-opbrengst gelijk blijft ondanks een daling van het aantal nieuwverkopen is het gevolg van het feit dat de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwverkochte auto’s is gestegen. Dit komt doordat nieuwe auto’s in 2019 gemiddeld zwaarder en duurder (catalogusprijs exclusief BPM) zijn dan in voorgaande jaren.

Lees ook: Autobranche is boos over de nieuwe testmethode voor aanschafbelasting

autobranche
Pitane Blue