Print Friendly, PDF & Email

De Rijksoverheid start vandaag samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties een langlopende campagne ‘Iedereen doet wat’ over de klimaattransitie. 

Onder de titel ‘Iedereen doet wat’ helpt de campagne mensen bij het maken van duurzame keuzes in en rond het huis. De campagne maakt duidelijk dat iedereen iets kan bijdragen: groot of klein, goedkoop of duurder. De vraag is niet of mensen iets kunnen doen voor het klimaat, maar wat ze kunnen doen.

Door elke twee maanden bijvoorbeeld je autobanden op te pompen, rijd je veiliger, schoner én zuiniger en werkt je mee aan de campage ‘Iedereen doet wat’.

Autobanden lopen namelijk langzaam leeg, dus moet je er regelmatig wat lucht bij doen. Als je dat telkens doet, kun je veel geld besparen. Ongeveer 60 procent van de automobilisten rijdt met te zachte banden. Je denkt er waarschijnlijk niet zo over na, maar een juiste bandenspanning is erg belangrijk. Met te zachte banden is je auto lastiger te besturen, is je remweg langer en de kans op een klapband groter.

Zet een herinnering in je telefoon.

Autobanden moet je goed verzorgen. Check je bandenspanning daarom elke twee maanden en pomp er lucht bij als het nodig is. Zet een herinnering op de kalender, in je agenda of je telefoon. Je kunt het beste de bandenspanning checken wanneer de banden nog koud zijn. Wanneer je al 15 minuten of 5 kilometer hebt gereden, moet je namelijk 0,3 bar optellen bij de adviesspanning.

Je kunt een bandenpomp vinden bij een benzinepomp of wasstraat. Ook staan er in Nederland op verschillende plekken ‘slimme bandenpompen’. Deze pompen berekenen gratis de juiste bandenspanning voor je auto en pompen er dan de juiste hoeveelheid lucht in. Ook waarschuwt de pomp je in het geval van een lekke band. 

Lees ook  Curaçao: dammen onder druk, cultureel hart Hofi Mango lijdt

Bekijk waar je een slimme bandenpomp bij jou in de buurt kunt vinden.

Lees ook: Dagelijkse busdiensten KLM naar Schiphol worden klimaatneutraal uitgevoerd

Bandenspanning
Pitane Blue